Hoe een fotograaf ‘Werk aan de Muur’ oprichtte

Veel mensen die foto’s (of kunst) kopen, doen dat om hun huis te verfraaien. Kunst voor boven de bank. Niks mis mee. En heel fijn natuurlijk als het jouw foto is die boven de bank hangt!

Er was eens….

Er was eens een fotograaf, die het zonde vond dat een flink aantal van zijn foto’s lag te verstoffen in zijn archief. Dat moest toch anders kunnen, vond hij. Samen met wat vrienden bedacht hij het concept voor Werk aan de Muur. Eigenlijk een heel eenvoudig idee: zorg aan de ene kant voor interessante en kwalitatief goede content (foto’s, illustraties, kunst etc.) en aan de andere kant voor een gebruiksvriendelijk werkend systeem waarmee je het klanten makkelijk maakt een goede print van dat werk te kopen. Voor een betaalbare prijs. Kortom, zo’n idee waarvan je denkt: waarom heb ik dat zelf niet bedacht?! Werk aan de Muur won prijzen (o.a. de Thuiswinkel Award 2014) en is inmiddels een goed lopend bedrijf, dat ook in Duitsland actief is.

Gat in de markt

Logisch ook. Er zit (zat) een behoorlijk gat in de markt tussen werk dat je koopt bij de Ikea en het werk van een kunstenaar, dat je koopt in een galerie. Heel veel mensen willen meer dan de Ikea maar komen nooit in een galerie. Omdat dat te duur is. Of omdat het werk niet in het goede formaat is. Of omdat het eng is een galerie binnen te stappen. Voor die groep is Werk aan de Muur bedoeld. En voor die groep klanten is het ook echt een aantrekkelijk concept: de zoekfunctie op de site werkt goed (wat een verademing) en je kunt elk werk op verschillende formaten laten printen, met daarbij ook nog eens de keuze uit verschillende dragers.

Iets voor jou?

Als fotograaf kun je dit natuurlijk ook allemaal zelf regelen, maar laten we eerlijk zijn: dat is nogal veel gedoe. Klanten vinden, foto’s verkopen, zorgen dat ze goed geprint worden en eventueel ingelijst. Je kunt ook een samenwerking aangaan met Werk aan de Muur. Niet alleen bereik je dan waarschijnlijk meer potentiële klanten, ook nemen zij de hele logistiek voor hun rekening zodat jij daar geen omkijken meer naar hebt. En is dat dan geschikt voor al je foto’s? Waarschijnlijk niet. Maar dat hoeft ook niet. Ik kan me zo voorstellen dat ook jij bestanden hebt liggen waarvan je denkt “die zou ik prima kunnen verkopen” maar waar je geen tijd voor hebt om ze aan de man te brengen. Ik heb me in laten fluisteren dat ze bij Werk aan de Muur altijd op zoek zijn naar goede fotografen…….

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.