Jong talent: Ehlana Polgara

In de serie interviews met fotografen over ondernemen, wil T.A.P. ook expliciet aandacht schenken aan jong talent. Bijvoorbeeld omdat ze interessant werk maken, op een bijzondere manier aan het ondernemen zijn of mooie projecten realiseren. De vierde fotograaf in deze reeks is de 18 jarige Ehlana Polgara.

ehlana polgaraKun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Ehlana Polgara, ik ben 18 jaar en woon in Den Haag.

Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor fotografie, ik kreeg op mijn negende mijn eerste cameraatje en die nam ik overal mee naartoe. Musea vond ik maar niks, daar was ik veel te onrustig voor… Totdat we een keer met de familie naar het Gemeente Museum in Den Haag gingen tijdens de expositie van Sally Mann, dat interesseerde me wel.

Op mijn 14e besloot ik meer met fotografie te gaan doen en ben ik doelgerichter gaan fotograferen. Op mijn 15e ben ik begonnen bij de Fotoacademie Rotterdam waar ik één jaar gestudeerd heb. Nadat de Fotoacademie de deuren sloot ben ik terecht gekomen bij de FotoCoaches in Den Haag, waar ik tot op heden studeer.

Wat zijn je plannen voor de komende jaren?

Ik hoop dat ik de komende jaren meer met mijn vrije/ autonome werk naar buiten kan treden. Zo wil ik graag langs gallery’s om te kijken hoe mijn werk daarin past. Natuurlijk is het een grote droom om uiteindelijk ook van mijn vrije werk te kunnen leven en ermee te exposeren, zo hoop ik ooit in de Pont in Tilburg te mogen exposeren. Dat is wel echt een grote droom.

Daarnaast werk ik hard aan mijn portfolio voor muzikanten, waarbij ik hoop in de komende jaren ook bekendere bands te mogen volgen met mijn camera.

Je komt als jonge fotograaf op een sterk veranderde fotografiemarkt, met nieuwe manieren om geld te verdienen en jezelf te laten zien. Hoe ga jij daarmee om?

Het feit dat iedereen denkt te kunnen fotograferen en het voor een prikkie doet, maakt het soms lastig. Maar ik denk dat als je je verdiept in wat jou fascineert -waarbij focus en doorzettingsvermogen ook erg belangrijk zijn- je je kan onderscheiden en dat mensen dat ook herkennen.

Ik weet bijvoorbeeld dat het lastig is om met mijn autonome werk geld te verdienen en omdat ik muziek en de muziekwereld altijd intrigerend heb gevonden ben ik die gaan ook fotograferen. Daarin is het alsnog lastig geld verdienen, maar hoe meer ik maak, hoe meer ik me ontwikkel en hoe meer ik mezelf hiermee naar buiten kan (durf) te brengen. Naar buiten brengen betekent voor mij nu nog via social media, maar er is een website in de maak.

Maak je nu vooral vrij werk of werk je ook in opdracht?

Eigenlijk allebei. Het zijn als het ware twee werelden, in mijn autonome werk verleg ik grenzen in het fotograferen van mijn emoties en gevoelens waarbij mijn eigen lichaam een groot onderdeel is.

Daarnaast maak ik in opdracht foto’s voor muzikanten, ik beleef daar erg veel plezier aan en merk ook dat het fijn is om even dat autonome los te laten waarin ik constant aan het graven ben in mezelf.

Ik maak veel live-reportages, promotiefoto’s en ook EP covers. Sinds kort ben ik mensen gaan mailen die me interessant lijken om mee samen te werken. Dat is spannend, maar het heeft me al 5 nieuwe samenwerkingen opgeleverd!

Hoe kom je aan opdrachten?

In een tijdsbestek van twee jaar heb ik redelijk veel contacten opgedaan via het Conservatorium in Amsterdam. Ik fotografeer nu voor een aantal bands die daar zijn afgestudeerd, of nog studeren. Ik ben begonnen door te mailen, met tourtjes mee te gaan etcetera. Het is eigenlijk vooral veel netwerken en je gezicht laten zien. Veel naar optredens gaan en mensen aanspreken. Ook hier is social media van belang, alles wordt op Facebook gezet en als mijn naam vaak genoeg voorbij komt, trekt dat de aandacht en interesse waardoor ik nieuwe opdrachten krijg.

Nog iets dat je kwijt wilt?

Zelf vind ik het belangrijkste dat je maakt voor jezelf, niet om anderen te pleasen of voor schouderklopjes (die natuurlijk wel erg fijn zijn). De drang om te maken overheerst bij mij heel erg en wanneer ik dat herken in anderen, zie dat ze plezier hebben in wat ze doen, maakt dat een samenwerking vaak extra leuk.

Wil je meer weten over Ehlana of in contact komen met haar?

Ehlana op Facebook

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.