Jong talent: Marlike Marks

In de serie interviews met fotografen over ondernemen, wil T.A.P. ook expliciet aandacht schenken aan jong talent. Omdat ze interessant werk maken, op een bijzondere manier aan het ondernemen zijn of mooie projecten realiseren. De 1e fotograaf in deze reeks, Marlike Marks, staat op het punt om aan een belangrijke reis naar India te beginnen. 

Marlike MarksKun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben autonoom documentair fotograaf en ik ben in juli cum laude afgestudeerd aan de Fotovakschool in Rotterdam. Ik heb het afgelopen jaar geëxposeerd op Fotofestival Naarden, de Mediawall van de Rotterdamse Schouwburg en op het Columbia College in Chicago.

Ik laat me leiden door mijn nieuwsgierigheid. Het leukste aan fotografie vind ik, dat het mij een excuus geeft om mijn persoonlijke interesses te onderzoeken. Ik ben geïntrigeerd door mensen, door hun persoonlijke verhaal en hoe zij in de samenleving staan. Door mezelf te verdiepen in de levens van anderen kom ik op plekken terecht waar ik anders nooit zou zijn beland en ontmoet ik mensen die ik anders nooit zou tegenkomen. Deze ontmoetingen zijn de voedingsbodem voor mijn werk en leiden veelal tot nieuwe verhalen en nieuwe projecten. Mijn manier van werken is associatief. Ik maak beelden, fragmenten van de werkelijkheid, en ga hierin opzoek naar context, verbindingen en beeldrijm. Ik beantwoord niet zozeer vragen maar geef enkel mijn visie op hetgeen ik onderzoek. Ik zorg ervoor dat de kijker nieuwsgierig wordt en laat ze zelf het verhaal opbouwen. Net zoals ik ook mijn eigen versie van een verhaal laat zien.

Het proces van rondkijken en zoeken naar goede foto’s vind ik heel interessant. Pas was ik bij één van mijn onderwerpen op bezoek. Ik scharrelde wat door zijn huis met mijn camera en statief toen hij riep: ‘Je bent weer aan het zoeken zeker?’. Ja, dat klopte; ik was op zoek. Overal zijn juweeltjes verborgen en die wil ik vinden en vastleggen. Ik zoek naar beelden die voor mij betekenis hebben en verbeelden wat ik wil zeggen. Mijn projecten zijn vaak een verzameling van verschillende disciplines; portretten, stillevens, interieurs en soms ook landschappen. Enkel fotografie is voor mij niet altijd voldoende om mijn verhaal te vertellen. Ik maak vaak gebruik van bijvoorbeeld interviews, teksten, archieffoto’s of foto’s die mijn onderwerp zelf maakt. Het resultaat hiervan is dat mijn projecten gelaagd zijn en op meerdere manieren kunnen worden geïnterpreteerd.

Je gaat dit jaar een groot project doen, wat zijn je plannen?

Ter nagedachtenis aan mijn schoonbroer Laurens vertrek ik in mei per auto naar India. Tijdens de reis ga ik op zoek naar bijzondere mensen in de samenleving en ga ik me verdiepen in de psychiatrische gezondheidszorg in de verschillende culturen die ik tegenkom.

01-Laurens-1997

Wat is de achtergrond van dit project? Waarom is het belangrijk voor je?

In 2008 maakte Laurens een einde aan zijn leven. Sinds jonge leeftijd worstelde hij met de ziekte schizofrenie en grote delen van zijn pubertijd bracht hij door in klinieken. Zijn leven was een continue zoektocht naar identiteit en zingeving, die hij zocht in religie, kunst en muziek maar ook in drugs.

Laurens is de broer van mijn vriend Ronald. Samen hadden zij de droom om per auto naar India te reizen. Laurens wilde zich in India vestigen bij de Hare Krishna en hoopte daar de zingeving te vinden waarnaar hij al zijn hele leven op zoek was. Omdat hij deze reis uiteindelijk zelf nooit heeft gemaakt gaan Ronald en ik dit voor hem doen. Voor ons vertrek wilde ik Laurens eerst beter leren kennen en dit heeft uiteindelijk geresulteerd in mijn afstudeerproject.

Ik ben hiervoor in gesprek gegaan met de familie van Laurens, zijn vrienden en zijn begeleiders. Aan de hand van hun verzamelde herinneringen ben ik gaan fotograferen. Het resultaat is een gelaagd geheel, waarin mijn foto’s, zijn tekeningen, archief foto’s en interviews met elkaar worden verweven. Samen vormen ze mijn versie van zijn verhaal.

Wat wil je bereiken met je project? Wat is je doel?

Gedurende het onderzoek naar Laurens heb ik veel van zijn vrienden leren kennen. Ze hebben mijn kijk op de samenleving veranderd. Ik ben me in mijn werk steeds meer gaan focussen op de rafelranden van de samenleving; de onaangepasten, de mensen met een psychiatrische stoornis of een verslaving. Ik zie in onze maatschappij veel vooroordelen en onwetendheid over deze mensen. Hierin wil ik een nuance aanbrengen en ze laten zien zoals ik ze zie; als bijzondere mensen. Ik zou het mooi vinden als we ons wat bewuster worden van onze omgeving en meer begrip hebben voor onze medemens. Niet alleen voor degene die we kunnen plaatsen maar vooral voor de mensen die zich niet zo makkelijk laten classificeren.

03-Getekend door Laurens-2008

Het belangrijkste doel voor mij is om het verhaal van Laurens af te maken. In navolging van zijn droom reis ik over land naar India. Tijdens de reis ga ik op zoek naar rafelranden. Welke vrienden zou Laurens onderweg gemaakt hebben? Hoe leven deze mensen en hoe staan ze in de samenleving? De reis voert me door veel verschillende culturen. Hoe wordt er daar omgegaan met psychiatrie, zingeving en verslaving? Ik leg de verhalen vast van de bijzondere mensen die ik onderweg tegenkom en geef op een associatieve manier weer hoe Laurens de reis zou hebben ervaren.

Je gaat crowdfunden begreep ik, hoe ga je dat aanpakken?

Ja dat klopt, ik ga crowdfunden bij voordekunst. Sinds december ben ik bezig met de voorbereiding van mijn campagne en deze gaat op 29 januari van start!

Er komt veel kijken bij de voorbereiding van zo’n campagne. Ten eerste moet je project geschikt zijn voor crowdfunding. Om dit te checken hebben ze bij voordekunst een spreekuur. Dit gesprek verliep bij mij heel leuk; ze waren enthousiast over mijn project dus ik kon aan de slag. Een paar dagen later kreeg ik een mail van voordekunst waarin ze mij uitnodigden deel te nemen aan het Individueel adviestraject. Dat traject is opgezet om jong talent te ondersteunen bij hun crowdfundingcampagne en om het cultureel ondernemerschap te ondersteunen. Het is een samenwerking tussen voordekunst, het VSBfonds en ABN AMRO. Ik ben heel goed en intensief begeleid door voordekunst in de aanloop naar mijn campagne.

Het opzetten van een campagne op voordekunst bestaat uit een aantal stappen. Eerst ben ik voor mezelf heel duidelijk gaan formuleren wat ik precies ga doen. Als je het in één zin kunt uitleggen ben je al een heel eind. Vervolgens ben ik mijn doelbedrag gaan bepalen. Dit heb ik bepaald aan de hand van een begroting. Ik maak gebruik van ‘gap-financiering’; ik had zelf al een deel van de begroting gedekt en gebruik voordekunst om het laatste gat te vullen. Daarna ben ik tegenprestaties gaan bedenken. Deze tegenprestaties bepalen voor een groot deel of het project succesvol is. Ze moeten heel specifiek op mij en mijn project van toepassing zijn. Voorbeelden van mijn tegenprestaties zijn bijvoorbeeld het maken van een persoonlijke polaroid onderweg voor de donateurs of een naamsvermelding op de auto, die laat ik in India op traditionele wijze op de auto schilderen. Vervolgens ben ik mijn netwerk in beeld gaan brengen om te bepalen wie mijn potentiële donateurs zijn en hoe ik ze het beste kan bereiken. Natuurlijk is de promotievideo ook heel belangrijk. Voor veel mensen is dit niet het leukste onderdeel van crowdfunden; het betekent dat je zelf in beeld bent. Dat was voor mij niet anders. Ik heb het zeker vijftien keer opnieuw opgenomen en ingesproken. Toch vond ik het belangrijk om mijn project een gezicht te geven, daarvoor is het filmpje een goed medium. Op dit moment is alle voorbereiding klaar en ben ik net van start gegaan met de campagne. Heel spannend maar gelukkig heb ik een goede planning gemaakt en terwijl de campagne loopt ga ik updates plaatsen waarmee ik mijn volgers betrokken en enthousiast hou.

Wil je meer weten of in contact komen met Marlike?

Je kunt haar project volgen op Facebook

Werk van Marlike kun je bekijken op haar site

Ben je nieuwsgierig naar haar projectpagina, tegenprestaties en promotievideo of wil je haar project steunen? Neem dan een kijkje op de site van Voordekunst

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.