Jong talent: Merel Huisink

In de serie interviews met fotografen over ondernemen, wil T.A.P. ook expliciet aandacht schenken aan jong talent. Bijvoorbeeld omdat ze interessant werk maken, op een bijzondere manier aan het ondernemen zijn of mooie projecten realiseren. De vijfde fotograaf in deze reeks is Merel Huisink, die net haar 1e boek heeft uitgegeven. 

merel huisinkKun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Merel Huisink (Haarlem, ­1991). Al van jongs af aan wist ik dat de kunstzinnige kant op wilde. Mijn eerste studie is Art and Design in Amsterdam. Daar ben ik afgestudeerd als Mediavormgever. Vervolgens heb ik mijn propedeuse Beeldende Vormgeving aan de kunstacademie in Tilburg gehaald. Mijn hele leven heb ik geschilderd. Na het behalen van mijn propedeuse, begon ik mijn eerste onderneming als kunstschilderes. Ik zat veel binnen met mijn schilderijen en kreeg het gevoel dat er meer uit het leven te halen was. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een andere mediumuiting. Dit werd de fotografie en het is mijn passie.

Je fotografeert op een heel eigen manier, heb je een inspiratiebron?

Schilderen doe je vanuit je gedachten en met je gevoel. Wat je in het dagelijkse leven tegenkomt, uit je achteraf op het doek. Bij de fotografie werkt dit hetzelfde, alleen bij dit medium kun je buiten op zoek gaan naar het beeld dat bij je gevoel aansluit. Minor White (1908-1976, Minneapolis) was een van de eerste fotografen die op deze indirecte manier zijn gevoel vast wist te leggen. Hij is dan ook mijn grote inspiratievoorbeeld.

Voor de foto’s in ZEN laat ik me door hemzelf en zijn stijl inspireren. Heel subtiel wist hij zijn emoties en frustraties te verbeelden in zijn foto’s. Inmiddels leeft hij niet meer, maar zijn werk spreekt mij nog steeds enorm aan. Voor mij is het tijdloos. De vormen in zijn foto’s en zijn gebruik van licht raken mij, waardoor ik er lang naar kan blijven kijken. Zij zijn meditatief. Minor White zocht naar symbolen voor wat hij voelde. Hiermee gaf hij uitdrukking aan het diepste van zijn ziel. Ik raak ontroerd van de emotie die hij metaforisch in zijn fotografie bracht. Minor legde vast wat niet zichtbaar is, maar wel aanwezig was. Hij kon zijn gevoel overbrengen door middel van een foto. In zijn tijd werd dit in de schilderkunst gedaan. Hij deed het al in de fotografie. Wat erg vernieuwend was. Door Minors werk ontdekte ik dat je, net als bij schilderen, op een fijnzinnige manier een gevoel in een foto kunt leggen. Ik zie het als expressief fotograferen. Mijn foto’s staan dan ook voor mijn persoonlijke expressie.

Je hebt net een boek uitgegeven, kun je daar iets meer over vertellen?

Na een periode van heftige gebeurtenissen ging ik op zoek naar rust en harmonie. Ik heb mij verdiept in het zenboeddhisme. Mijn boek Zen is een combinatie van autonome foto’s en gedichten. In 2015 begon ik met mijn fotoserie ZEN. De foto’s heb ik in de Nederlandse en Italiaanse natuur gemaakt. De gedichten heb ik intuïtief geschreven en zag later pas dat ze bij mijn foto’s aansloten. Op een dag werd ik wakker met het idee om er een boek van te maken en begon direct met de vormgeving. Een paar weken lang hebben mijn foto’s door het huis gelegen, zodat ik de volgorde kon bepalen. Ik wilde het Printing on Demand uitgeven en ben op zoek gegaan naar een drukker. Bij POD moet je veel stappen volgen, maar als je er de tijd voor neemt is dat geen probleem. De drukker heeft ervoor gezorgd dat Zen overal online te verkrijgen is: Bol, Bruna, Boekenbestellen.nl, kunstboekhandel, Eci, Libris etc.

Voor de komende jaren heb ik veel plannen. Ik ben alweer bezig met een aantal nieuwe series. Volgend jaar kom ik met een nieuw boek.

Benieuwd geworden naar Merel of wil je in contact komen met haar?

De website van Merel

Merel op Facebook en Instagram

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.