Ondernemen als fotograaf: Maaike Schauer

Hoe doe je dat, ondernemen als fotograaf? Hoe houd je jezelf staande in een snel veranderende markt? Wat werkt voor jou en wat niet? T.A.P. vraagt het wekelijks aan verschillende fotografen. Vandaag, als 33e in deze reeks interviews, fotograaf Maaike Schauer.

Maaike SchauerKun je jezelf voorstellen?

Ik ben Maaike Schauer, 33 jaar en professioneel fotograaf. Ik fotografeer voornamelijk kinderen, portretten en maak bedrijfsreportages. Oorspronkelijk ben ik logopedist en docent van beroep maar daar ben ik in 2014 mee gestopt omdat mijn hart in de fotografie ligt en ik het belangrijk vind mijn hart daarin te volgen. Ik heb in juni 2015 mijn eigen bedrijf Schauer Fotografie opgericht en sinds december 2015 ben ik ambassadeur voor cameraproducent Nikon. Ik maak voornamelijk portretten, veel ook van kinderen. Ik ben geïnteresseerd in de emoties en gevoelens van mijn modellen en probeer deze (al dan niet subtiel) vast te leggen, net hoe het uitkomt. Uiteindelijk vind ik het tof als ik een gevoel met de kijker kan delen, niet enkel een beeld.

Je maakt voornamelijk portretten van kinderen, op die markt is veel concurrentie, hoe ga je daarmee om?

Concurrentie is iets dat voorkomt in alle beroepsgroepen en dus logischerwijze ook in alle richtingen binnen de fotografie. Het verschil met concurrentie nu en concurrentie in mijn oude beroep is dat ik nu veel persoonlijker werk neerzet en mezelf daardoor kwetsbaarder kan voelen. Dit is iets wat veel mensen werkzaam in een creatief beroep denk ik herkennen en gewoon mee moeten leren dealen.
Ik probeer concurrentie niet per definitie te zien als een negatieve factor. Concurrentie zorgt ervoor dat ik constant getriggerd word zo origineel, uniek en creatief mogelijk uit de hoek te komen. Natuurlijk is het vervelend als ik collega’s tegenkom die ons werk als een competitie zien, maar over het algemeen heb ik die ervaring zelden en heb ik een erg fijn netwerk van getalenteerde collega’s, waaruit ik voornamelijk inspiratie, gezelligheid en samenwerking haal.

Waarin onderscheid jij je?

Ik ben over het algemeen niet heel bewust bezig met het aspect ‘onderscheidend’ zijn. Het speelt wel eens door mijn hoofd ja…moet ik niet dit…of eens dat…maar zulke gedachten stop ik snel weer weg. Ik probeer namelijk heel bewust dicht bij mezelf te blijven en vooral klussen aan te nemen die bij mij passen, bij mijn stijl passen en goed voelen. Is dat anders? Ik weet het niet. Waarschijnlijk wel…als men de tijd zou nemen de beweegredenen en motivatie van elke fotograaf aan te horen is iedereen anders. Het is verleidelijk om alle aanvragen aan te nemen, ook vanuit financieel oogpunt. Ik leer echter steeds meer selectief te zijn in de soort fotografie die ik aanbied en klussen die ik aanneem. Dit leidt uiteindelijk tot een hogere kwaliteit werk en meer tevredenheid bij de klant en bij mezelf.

Werk je vooral in opdracht of maak je ook vrij werk?

Ik werk vooral in opdracht, simpelweg om inkomsten te genereren. Echter zodra zich ook maar enigszins de tijd en gelegenheid voordoet sta ik buiten of in de studio vrij werk te maken. Vrij werk maken is belangrijk voor me. Het is ontspanning en een uitlaatklep. Ik merk ook dat ik slechter in mijn vel kom te zitten als ik er niet aan toekom. Vandaar dat ik probeer dit ook wel af en toe bewust in te plannen, achter de schermen ben ik altijd bezig met allerlei projecten voor mijn eigen plezier.

Zie je jezelf als ondernemer?

Natuurlijk. En iedereen die weet hoeveel tijd ik aan administratie, boekhouding, marketing en reizen besteed zal dit met me eens zijn haha.

Zet je social media in om klanten te bereiken?

Ja, ik maak heel veel gebruik van social media. Eén van mijn primaire doelgroepen (gezinnen, ouders) is daarop veel te vinden en ik merk dat ik via social media wat dat betreft dan ook de meeste opdrachten binnenhaal. Wat de benadering qua bedrijven betreft, ben ik succesvoller via mond-tot-mond reclame en gewone acquisitie via mail of telefoon.

Wat is de belangrijkste les die je over ondernemen hebt geleerd?

Als je besluit professioneel fotograaf te worden, moet allereerst de kwaliteit van je werk in orde zijn. Als dit het geval is, komt er vervolgens nog veel meer bij kijken wat maar weinig met fotografie te maken heeft. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. Daarnaast zul je te maken krijgen met meningen van buitenaf. Het is de kunst deze meningen nuchter en objectief te filteren. Dus enerzijds iets ermee te doen, ernaar te luisteren, erdoor te groeien en beter te worden en aan de andere kant dicht bij je eigen gevoel, visie en stijl blijven en je niet te zeer te laten beïnvloeden. Daarnaast: welk beroep je ook uitoefent, hoe groot je passie ook is… werk is en blijft ‘gewoon’ werk. Het is dus ook heel belangrijk je ondernemerschap op zo’n manier vorm te geven dat je plezier blijft houden in je beroep.

En wat is (was) je grootste valkuil?

Mijn grootste valkuil was (en is nog steeds wel eens) te denken dat mensen blijer met mij en mijn werk zijn als ik ze ‘verwen’ in de vorm van dingen als wat extra beelden, extra tijd op locatie, extra tijd nemen tijdens een shoot, geen reiskosten rekenen, korting voor vrienden en kennissen en dat soort zaken. Ik ben mijn klanten vaak ook gewoon zo dankbaar… dankzij hen kan ik dit geweldige werk doen. Voor mij zijn bovenstaande acties veelbetekenende gebaren, maar in de praktijk word dit amper gewaardeerd of soms zelfs niet eens opgemerkt. Eindresultaat is dat ik er een onbevredigd gevoel aan overhoud en teveel werk doe, en de klant vaak geen idee heeft wat er allemaal door mijn hoofd speelt. Over het algemeen merk ik dat klanten gewoon prima bereid zijn te betalen voor wat ze krijgen en daar ook heel blij mee zijn. Die acties van mij zijn dus helemaal niet nodig.

Heb je nog tips & tricks voor andere fotografen?

Blijf dicht bij je eigen gevoel, ten allen tijde. Fotograaf zijn betekent dat je te maken zal hebben met een constante golfbeweging: periodes waarin je veel succes hebt en periodes waarin het allemaal wat rustiger is, ook qua inspiratie en creativiteit. Dit lijkt mij heel normaal. In periodes dat het wat rustiger is, is het heel verleidelijk andere klussen aan te nemen en dingen uit te proberen die misschien van begin af aan niet helemaal goed voelen omdat ze niet bij je passen. Blijf trouw aan jezelf en je expertise, ken deze expertise en bouw deze verder uit zodat je steeds beter wordt.
Meer weten of in contact komen met Maaike?

De website van Maaike

Maaike op Facebook en Instagram

 

6 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.