Ondernemen als fotograaf: Peter van Hal

Hoe doe je dat, ondernemen als fotograaf? Hou houd je jezelf staande in een snel veranderende markt? Wat werkt voor jou en wat niet? T.A.P. vraagt het wekelijks aan verschillende fotografen. Vandaag, als 21e in deze reeks interviews, Peter van Hal.

peter van halKun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Peter van Hal, 50 jaar en ik woon sinds een paar jaar in Arnhem. Voordat ik wetplate ging doen was ik programmeur bij Extrema, artist manager en platenbaas.

Jij werkt met een heel oude techniek, hoe ben je daarmee in aanraking gekomen?

Een jaar of 12 geleden zag ik de documentaire ‘What Remains’ over het werk van Sally Mann. Dit was voor mij een AHA-moment. Toen ik 20 was had ik een donkere kamer maar stopte daarmee omdat ik niet kon maken wat ik in mijn hoofd had. Toen ik de foto’s van Sally Mann zag, viel alles op zijn plaats. Ik nam me toen voor om deze techniek ook te leren.

Maak je vooral vrij werk of werk je ook in opdracht?

Ik doe eigenlijk van alles. Veel portretten, met name in de zomer op locatie, o.a. voor de Volkskrant. Ik maak daarnaast fine art, macro’s van bloemen, albums voor artiesten (o.a Pass it On van Douwe Bob en ‘Land van Belofte’ van Frank Boeijen). Ik vind het moeilijk om me te beperken tot 1 ding.

De markt voor fotografen is behoorlijk veranderd, heeft dat ook jouw manier van zakendoen veranderd?

Voor mij is het toch anders dan voor iemand die digitaal werkt. Daar is het beeld vaak een icoon op een desktop. Ik verkoop ook een ervaring. Daarnaast is het gelijk tastbaar. Het gevoel van een collodion foto is wezenlijk anders dan een digitale foto.

Hoe kom je aan klanten?

Tja, dat is een goeie… Soms gaat het vanzelf, wel bijna altijd door mond tot mond. ‘s Zomers sta ik regelmatig op evenementen waar ik portretten doe, maar waar ik dan ook vaak opdrachten scoor. Zien is kopen bij mijn fotoproces. Daarnaast spendeer ik natuurlijk wat tijd op social media. Ik ben ook begonnen om in de regio meer tijd te stoppen in naamsbekendheid. Eropuit gaan werkt voor mij het beste.

Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt over ondernemen?

Dat je vooral je hart moet volgen. Er is geen alternatief voor passie. En dat je je cijfers op orde hebt. Gelukkig doet mijn vriendin dat voor me. Ik ben er echt slecht in. Daarnaast is ondernemen ook netwerken, iets wat continue moet doorgaan.

Heb je nog tips & tricks voor andere fotografen?

Ga vooral geen wetplate doen! 😉 Om eerlijk te zijn heb ik weinig tips enzo. Ik ben van huis uit geen fotograaf. Ik voel me meer kunstenaar. Doordat ik niet klassiek geschoold ben maak ik mijn eigen wereld. Soms met verrassende resultaten, zowel positief als negatief. Geloven in jezelf en een visie hebben, dat is misschien mijn beste tip.

Wil je meer weten of in contact komen met Peter?

De website van Peter

Peter op Facebook

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.