Ondernemen als fotograaf: Petra van Vliet

Hoe doe je dat, ondernemen als fotograaf? Hoe houd je jezelf staande in een snel veranderende markt? Wat werkt voor jou en wat niet? T.A.P. vraagt het wekelijks aan verschillende fotografen. Vandaag, als 27e in deze reeks interviews, Petra van Vliet.

petra van vlietKun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Petra van Vliet, Ik ben 46 jaar en woon in de Amsterdamse Jordaan. Samen met drie katten en een hond. Sinds een aantal maanden ben ik verliefd.

Ik hou van puur en echt. Mijn hoofd, hart, buik en handen en woorden moeten allemaal op één lijn liggen en handelen. Ik maak liever een grote fout waar ik volledig achter sta dan een groot succes waarin ik mezelf niet kan vinden.

Ik leef zoveel mogelijk op een manier die gezond is voor mijzelf, voor anderen, voor dieren en voor de aarde.

Jij hebt de ‘Powershoot’ ontwikkeld, kun je vertellen wat dat is en hoe je ertoe gekomen bent om dit op te zetten?

Toen ik met de foto-academie ben gestopt, rolde ik vrij makkelijk de wereld van de fotografie binnen. Het eerste jaar heb ik verschillende fotografen geassisteerd en al snel vlogen de echte opdrachten mijn kant op. Voor ik het wist stond ik in indrukwekkende studio’s en verscheen de ene BN’er na de andere voor mijn camera. Ik was de theaterwereld ingerold. En natuurlijk was het fantastisch dat ik voor mijn eerste opdracht Ramses Shaffy een aantal keer heb ontmoet omdat ik een making off maakte van een theatershow met zijn liefjes. En natuurlijk was het super dat ik zo snel al zoveel ervaring op mocht doen en dat mijn Abri’s door de stad hingen. Maar naast alle opwinding was ik niet echt gelukkig met het werk. Ik vond de druk heel hoog en was alleen maar gestresst. Ik moest bij elke foto die ik maakte voldoen aan het plaatje dat een ander in zijn hoofd had. Voor mijzelf en voor de mensen voor mijn camera was dat niet altijd prettig. Er was bijna geen enkele opdracht waar ik het model vrij en zichzelf mocht laten zijn en dat stond me enorm tegen.

Ik zag dat zo’n 80% van de mensen het heel lastig vond om op de foto te gaan en deze manier van fotografie maakte dat niet beter. Maar ik zag ook dat wanneer ik mijn eigen gang mocht gaan, het voor zowel mij als het model een feestje was. Ik heb uiteindelijk voor mijn natuurlijke manier van fotografie gekozen. Ik ben daardoor eigenlijk uit de wereld van magazines en theater gestapt en ben het op mijn manier gaan doen. Een ontspannen en blij model was hierbij het belangrijkste.

Ik was er inmiddels al achter waarom het voor de meeste mensen zo lastig is om gefotografeerd te worden en wist ook wat ik hieraan kon doen. Dit heb ik uitgewerkt tot een concept, de Powershoot. Een manier van fotografie waarbij ik mensen bewust maak van hun gevoel en gedrag voor een camera. Waar dat door komt en wat ze eraan kunnen doen. Ik breng daarnaast het zelfbeeld letterlijk en figuurlijk in kaart. De Powershoot is mijn natuurlijke manier van fotograferen samen met veel onderzoek en kennis naar de mens voor de camera en hoe we onszelf en de ander zien.

ramses

Hoe heb je de ‘Powershoot’ in de markt gezet?

Vanaf het allereerste moment dat ik de Powershoot ontwikkelde, geloofde ik in het concept en was het een succes. Ik heb in 2006 de merknaam laten registreren en sindsdien wisten velen de weg naar mijn camera te vinden. Net als de media. Ik was zowel op radio als TV en stond in veel magazines. Ik moet eerlijk bekennen dat het allemaal een beetje vanzelf ging. Ik als persoon en het product verkochten zichzelf. Mede door de vele spontane ambassadeurs die ooit voor mijn camera hadden gestaan. Ik ben echt nog nooit met een portfolio naar een potentiële opdrachtgever gegaan. Ik heb er niet eens één!

Het product is niet stil blijven staan. Na de gewone Powershoot kwam de groepspowershoot die ik ook inzet voor bedrijven. Een enorm leuke en effectieve combinatie van portretfotografie en teambuilding waar bedrijven prachtige foto’s van hen medewerkers aan overhouden, meer zichtbaarheid en een beter onderling contact. Omdat ik op een gegeven moment zag dat ik niet in mijn eentje al die mensen kan blijven fotograferen ben ik coaches gaan opleiden om fotografie als coachingsmethode te gebruiken. Zij kunnen na de opleiding met een franchise contract aan de slag met de Powershoot. Dit was een enorme verandering in mijn manier van werken en ondernemerschap. Het was best een lange weg en soms is het dat nog steeds maar ‘we are getting there!’

Ook heb ik in de jaren dat ik fotografeer veel workshops gegeven en tegenwoordig doe ik dat voornamelijk online. Inmiddels hebben hier al een paar honderd mensen aan deelgenomen en het werkt heel fijn en goed. Ik ben in staat om ingewikkelde techniek op een simpele manier te vertellen waardoor het voor iedereen te begrijpen is. Ik doe dat denk ik ook met de Powershoot. De redenen waarom het voor veel mensen lastig is om gefotografeerd te worden zijn vaak best complex. Ik leg het ze uit zodat ze zichzelf beter begrijpen. Ik communiceer duidelijk en simpel, altijd met een lach. Dat is mijn handelsmerk.

Jij bent volgens mij een echte ondernemer, heb je dat van huis uit meegekregen of heb je die vaardigheden bij jezelf ontwikkeld?

Ik heb het ondernemen niet van huis uit meegekregen. Ik heb in mijn leven veel verschillende banen gehad maar langer dan twee jaar hield ik het nergens vol. Toen ik eenmaal ondernemer was begreep ik pas waarom. Ik ben geen werknemer, ik ben een ondernemer. Wanneer ik vandaag iets bedenk wil ik het morgen op mijn site hebben staan. In geen enkele baan kon ik mijn creativiteit kwijt en nergens voelde ik me vrij genoeg. Zelfs niet toen ik reisleidster was en de wereld over zwierf. Pas toen ik voor mezelf werkte werd mijn passie volledig aangewakkerd en ben ik, door vooral veel fouten te maken, een ervaren ondernemer geworden. Ik heb de jarenlang crisis, ziekte en burn-out van mezelf en grote veranderingen overleefd. Dat had ik nooit gekund wanneer ik niet een echte ondernemer was geweest. Door het ondernemen heb ik veel onzekerheden overwonnen en heb ik mezelf 100% leren kennen.

De markt voor fotografen is enorm veranderd de afgelopen jaren, hoe kijk jij daar tegenaan?

Ik zie het vooral aan andere fotografen. De oudere generatie heeft veel moeite met de verandering. Ik zie veel frustratie en onzekerheid bij hen. Ikzelf heb er niet zoveel mee te maken. Ik werk vanaf het begin niet als een ‘standaard fotograaf’ en ga gewoon mijn eigen gang. Het voelt alsof de oude en nieuwe regels van de fotografie niet voor mij gelden. Ik ben een rebel en een pionier. Ik maak mijn eigen regels en kies mijn eigen klanten.

Wat is jouw grootste les geweest als ondernemer in de 13 jaar dat je bezig bent?

Mijn grootste les is dat ik het echt op mijn manier moet doen. Op momenten dat het wat minder ging was ik soms geneigd om me meer te conformeren aan de norm. Maar daar werd ik altijd genadeloos op afgestraft. Ik ben echt op mijn allerbest als mezelf. Ik wijk er ook niet meer vanaf, ook niet voor veel geld!

En wat is (of was) je grootste valkuil?

Mijn grootste valkuil is gek genoeg mijn passie. Je hoort vaak dat je geen burn-out kunt krijgen op het moment dat je je hart volgt en doet wat je leuk vindt. Ik ben het daar niet mee eens. Juist wanneer je zo’n grote passie hebt ligt het gevaar van teveel doen op de loer. Ik heb jarenlang 7 dagen per week gewerkt. Totdat mijn lichaam zei dat het genoeg was. En ik kan nooit meer terug naar die manier van werken. Ik heb nog steeds evenveel passie voor mijn werk maar net zoveel voor mijn vrije tijd.

Heb je tips & tricks voor andere fotografen?

Doe het gewoon! Durf fouten te maken en wees jezelf!

Wil je meer info over of contact met Petra?

De website van Petra

Petra op Facebook, Twitter en LinkedIn

 

1 antwoord
 1. Marije ter Weele
  Marije ter Weele zegt:

  Petra,
  wat fantastisch om te lezen dat je uiteindelijk voor je natuurlijke manier van fotografie hebt gekozen
  en vervolgens het mooie en succesvolle concept Powershoot hebt neergezet. Wat geweldig!
  Ik ben benieuwd naar je verhaal bij T.A.P.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.