Ondernemen als fotograaf: Elke Spinnewyn

Hoe doe je dat, ondernemen als fotograaf? Hoe houd je jezelf staande in een snel veranderende markt? Wat werkt voor jou en wat niet? T.A.P. vraagt het regelmatig aan verschillende fotografen. Vandaag, als 38e in deze reeks, fotograaf Elke Spinnewyn.

elke-spinnewynKun je jezelf voorstellen?

Ik ben Elke Spinnewyn, 31 jaar. Ik woon in België (Ieper), samen met mijn man, mijn zoon en mijn twee honden. Ik hou van wandelen in de natuur. Van tijd nemen voor mezelf. Een boek lezen. Met de caravan reizen. Diepgaande gesprekken. Van het nemen van foto’s met de camera die ik bij me heb. Anderen inspireren. Me laten inspireren. Verbinden. Leren. De Liefde.

Jij hebt je gespecialiseerd in fotografie van koppels, hoe is dat zo gekomen?

Toen ik startte met fotografie volgde ik heel wat technische opleidingen, waar mij perfect uitgelegd werd welk knopje op mijn camera ik moest bedienen. Echter, niemand legde mij uit hoe ik de personen voor mijn camera op een natuurlijke manier kon vastleggen. Hoe ik de mensen voor mijn camera op hun gemak kon stellen. In deze zoektocht kwam “Beloved fotografie” op mijn pad. Dit genre is een unieke tak in de portretfotografie, bedacht en ontwikkeld door Jesh de Rox. Deze manier van fotograferen resoneerde meteen met wie ik ben als persoon. Ik hou van échte connecties met mensen. Ik volgde de opleiding tot Beloved fotograaf, en werd als eerste fotograaf in België gecertificeerd Beloved fotograaf.

Daarnaast heb ik 10 jaar gewerkt in de internetbranche, waardoor ik nu het project www.socialmediafotograaf.be ben opgestart. Ik wil ondernemers stralend in beeld brengen op hun website, zodat hun klanten sneller “JA” zeggen. Tijdens solosessies met ondernemers werk ik ook volgens het Beloved principe. Ik wil de ziel van de ondernemer blootleggen. Een foto maken van wie hij of zij écht is. Met een natuurlijke glimlach, op een naturelle manier.

Hoe bereik jij je klanten?

Op dit moment komen mijn klanten vooral via mijn website en via mond-tot-mond reclame. Een constante stroom aan klanten hebben is momenteel één van de grootste uitdagingen in mijn onderneming. Ik ben net terug van een intensieve opleiding bij businesscoach Laura Babelioswky, waar ik toch heel wat heb geleerd hoe ik dit kan aanpakken.

Hoe zet jij jezelf in de markt?

Via mijn website schrijf ik regelmatig een blogartikel waarin ik mijn kennis deel. Daarnaast zet ik vooral in op LinkedIn en Facebook. Tot nu toe had ik hier ook geen bepaalde regelmaat in. De bedoeling is om in 2017 aan de slag te gaan met webinars, beeldstrategie gesprekken, workshops en VIP dagen, allemaal rond het thema “Vergroot je online zichtbaarheid met de juiste beelden”.

Je bent nog niet lang fulltime bezig als fotograaf, wat vind je het lastigste aan ondernemen?

Ik ben geschrokken van de hoeveelheid tijd die kruipt in zaken als administratie en boekhouding. Als zzp’er ben je plots “alles-in-één”. Naast fotograferen moet je zorgen dat je tijd hebt om je administratie op punt te zetten, om blogartikelen te schrijven, om social media te voeden, om te netwerken, om klanten te vinden en ga zo maar door. Een hele uitdaging, maar wel een uitdaging waar ik al zeer veel uit heb geleerd.

Welke doelen heb je jezelf gesteld?

In 2017 wil ik een échte ondernemer worden. Ik wil weg van het uurtje-factuurtje verhaal. Ik bouwde heel wat kennis en ervaring op en die wil ik gaan delen met andere ondernemers. Ik wil ondernemers helpen met hun online zichtbaarheid door het gebruik van de juiste beelden op hun website. Waardoor hun klanten sneller een connectie met hen voelen en zo sneller in contact willen gaan met de ondernemer achter de website.

Wat is het mooiste dat je gedaan hebt als fotograaf?

Het fotograferen van een huwelijksaanzoek. De man die me stiekem belde omdat hij dit wou regelen voor zijn vrouw. Allemaal zonder dat zij dit wist. Prachtig, de emoties op haar gezicht toen hij haar ten huwelijk vroeg. Ik hield mijn adem in. Zo trots dat ik van dit bijzondere moment getuige mocht zijn.

Heb je nog tips & tricks voor andere fotografen?

Wees oprecht geïnteresseerd in de persoon die voor jouw camera staat. Hoe je zelf als fotograaf in de fotosessie stapt, vormt een heel groot deel van het resultaat. Wees nieuwsgierig. Oprecht nieuwsgierig. Ga op ontdekkingstocht, samen, met de persoon die je fotografeert.

Wil je meer weten of in contact komen met Elke?

De website van Elke

Elke op LinkedIn en op Facebook en Socialmediafotograaf op Facebook.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.