Spreker in de spotlights: Jeroen van Amerongen

De enige galerie in Utrecht die zich helemaal richt op fotografie wordt gerund door Jeroen van Amerongen en draagt de toepasselijke naam Fotogalerie Utrecht. Zijn galerie is gelegen op één van de meest centrale plekken in Utrecht: de Oude Gracht.

Zowel het pand, de kleuren alsook de werken die hij exposeert stralen zijn liefde uit voor klassiek met een moderne touch. De galerie specialiseert zich dan ook in fotografische kunst met een klassieke inslag. Jeroen is daarbij altijd op zoek naar werken met een twist.

Selectie

De selectie kunstenaars die je brengt als galerie is natuurlijk belangrijk. Je moet laten zien waar je voor staat en met dat oog de fotografen selecteren. Voor Jeroen is het belangrijk dat er een knipoog in het werk zit, zo vertelt hij in een interview met de Utrechtse Internet Courant

“Ik hou van klassiek werk met een moderne touch, en die knipoog is heel belangrijk”

Verder is het gevoel wat Jeroen krijgt bij het werk belangrijk:

“Ik moet er een persoonlijk gevoel bij hebben, dan kan ik er ook met passie over vertellen. Een enthousiast verhaal is belangrijk.”

Bordje op het raam

Aanvankelijk was Jeroen van plan alleen eigen werk te exposeren. Hij hing een bordje op het raam met ‘galerie’ en ging van start. Maar al snel na het openen van zijn galerie, in 2014, kwamen andere fotografen naar hem toe. Voordat hij het wist, had hij een echte galerie, met alles wat daar bijhoort. Het afgelopen jaar heeft hij op een grote beurzen gestaan, veel investeringen gedaan en veel geleerd over wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een galerie.

Renaissancistisch en hedendaags

De kunstenaars waarmee hij samenwerkt zijn zowel jonge als gevestigde fotografen. Hun werk varieert van Renaissancistische werk van Danielle van Zadelhoff  tot de hedendaagse lichtsculpturen van de Belgische kunstenaar Chris Vanden Broeke.

Samenwerken

Op Talks About Photography vertelt Jeroen over het runnen van een galerie en over de samenwerking die je als galeriehouder hebt met je kunstenaars. Veel kunstenaars zoeken een galerie, maar het is goed om er even bij stil te staan of een galerie wel echt is wat je wilt. Een samenwerking met een galerie heeft ook  kanten waar je als fine art fotograaf misschien niet meteen aan denkt. Hoe ga je daarmee om? Past een galerie bij jouw werk en bij wat je wilt?

Talks about Photography

Benieuwd naar het verhaal van Jeroen? En naar de andere 18 sprekers? Kom dan 3 september naar theater Kikker, voor de eerste editie van Talks About Photography.

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”large” url=”http://www.angelcoaching.nl/product/t-a-p/” text=”Ik wil een kaartje! ” color_override=”#f6653c”]

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.