Spreker in de spotlights: Saskia Aukema

Fotografe Saskia Aukema komt op T.A.P. spreken over haar boek ‘Bekeerd’, over het toenemende aantal mannen en vrouwen in Nederland dat zich bekeert tot de islam.

Vanessa Vroon-Najem deed onderzoek naar het toenemende aantal bekeringen, Saskia Aukema maakte er een fotodocumentaire over. Samen werd dat het boek ‘Bekeerd‘. Saskia is, naast haar werk als documentair fotograaf, ook redacteur bij Onze Taal en heeft samen met haar man Richard een bedrijf, Fotopalooza, waarmee ze werk in opdracht maakt. Druk bestaan waarin ze ook nog de tijd vond om de crowdfunding van haar boek ‘Bekeerd’ op poten te zetten.

Crowdfunding

Want het is natuurlijk een heel mooi project zo’n boek, maar een boek maken en uitgeven kost veel tijd en geld. Geld dat er meestal niet is, maar wat er wel moet komen. Saskia zei in een eerder interview hierover:

We hebben een Facebook-pagina opgezet en we hebben een WordPress-website aangemaakt, waarop mensen extra voordelig konden intekenen op het boek. Ons geluk was dat bekeerlingen zelf het erg belangrijk vonden dat een boek als dit zou verschijnen, omdat buitenstaanders altijd maar van alles vinden van bekering, maar er eigenlijk weinig van weten. Vanessa en ik hadden inmiddels beiden een groot netwerk opgebouwd van bekeerlingen, van wie velen het project actief promootten via de sociale media. En ook veel vrienden en familie bestelden het boek. Uiteindelijk hebben we 570 exemplaren verkocht in de voorverkoop en inmiddels hebben we 1500 likes op onze pagina van ‘Bekeerd – het boek’. Toen daar ook nog een subsidie bij kwam van het Amsterdams Fonds voor de Kunst kregen we groen licht. Voor 25 euro is het een chique uitgave worden, waar we positieve reacties op krijgen uit alle richtingen: van bekeerlingen, andere moslims, maar ook van bibliofielen en mensen uit de kunstwereld. Écht negatieve reacties, die je ook kunt verwachten bij een project als dit zijn tot nu toe uitgebleven.

Talks About Photography

Op T.A.P. vertelt Saskia over het waarom van dit boek en over hoe ze de crowdfunding aan heeft gepakt. Dat ze dat goed hebben gedaan, bewijst niet alleen het boek -dat inmiddels bijna uitverkocht is- maar ook de tentoonstelling in het Amsterdam Museum die ten tijde van de lancering van het boek plaatsvond.

Wil jij Saskia in levende lijve horen spreken? Koop dan een kaartje voor de 1e editie van T.A.P. op 3 september in Utreccht

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”large” url=”http://www.angelcoaching.nl/product/t-a-p/” text=”Ik wil een kaartje! ” color_override=”#f6653c”]

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.