Anna Theunissen

Spreker in de Spotlights: Anna Theunissen

Anna is een jonge fotograaf die haar opleiding aan de Fotovakschool deed en in september begint bij de KABK. Tijdens haar eindexamen werd ze geconfronteerd met de rol die je hebt als fotograaf en de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken.

Anna

Deze, en andere thema’s, resulteerden in een serie waarin de relatie tussen fotograaf en model centraal staat. Het was het begin “van een eindeloze reeks aan vragen over welke rol je hebt als fotograaf. Het begin waarbij ik mijzelf, de fotograaf, bekeek door de ogen van het model.” en “Hier kwam ik er tijdens mijn afstudeer project pas achter waar mijn interesses in de fotografie nou daadwerkelijk lagen. Het was een project waar ik mijzelf voor het eerst confronteerde met de rol die je hebt als fotograaf en de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken. Bijvoorbeeld, hoever ben je bereid te gaan om dat beeld te maken dat je in je hoofd hebt? Vanaf dat moment werk ik mezelf telkens in situaties waarbij ik mezelf regelmatig het volgende afvraag ‘Als ik dit werk maak als kunstenaar wordt het gezien als kunst. Als ik het maak als een journalist wordt dit gezien als privacy schending.’ ”

‘Model looking for photographer’

In haar project bekeek ze fotografen door de ogen van het model “In this project I became both the observed object as the object that observes. It started with me and my classmates making fun of an amateur portrait photographer. It was out of curiosity when I decided to model for him, hoping it would make me understand a visual language that felt so far away from my own. Through the first photographer I got in touch with four more photographers that shared a similar visual language. As the observed object I often felt uncomfortable by their approach. But as the object that observed I did not want to stop modeling.”

Anna op #TAP2018

Op #Tap2018 vertelt Anna over haar project en over de conflicten die ze ervoer tijdens het project, “Iets waarvan ik niet had verwacht dat ik daarmee geconfronteerd zou worden toen ik het project startte.”

Meer weten over Anna of in contact komen met haar?

De website van Anna en Anna op Instagram.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.