Spreker in de spotlights: Francois Hendrickx

Francois Hendrickx leerde ik kennen toen hij de ommezwaai maakte van docent aan de geschiedenisfaculteit van Nijmegen naar fotograaf. Francois maakt prachtig, meestal redelijk verstild werk. Waarbij het platteland zijn belangrijkste onderwerp en grote liefde is. 

Het platteland

Op zijn site omschrijft hij zijn liefde voor het platteland als volgt:

Mijn hart woont onwrikbaar op het platteland. Ik hou van landschap en van alle sporen die het draagt. Een landschap waarin het verhaal van de menselijke aanwezigheid te vinden is, vind ik het mooist. Vaak hebben dat soort plekken een bepaalde huiselijkheid. En van nature kom ík het liefst op de huiselijke plekken waar onze zotte onkel woont. Waar je, al kijkend, niet anders kunt dan verzuchten: “Nee, hè…”.

Dat “Nee, hè…..” is overigens geen geïrriteerde nee, eerder een liefdevolle.

Europa

Momenteel is Francois bezig met een groot fotografisch project ‘I call it home’. Met dit project wil hij het platteland van Europa vastleggen:

Het Europese platteland staat op het ogenblik volop in de belangstelling. In de onderhandelingen over de nieuwe handelsovereenkomst tussen de EU en de VS (TTIP) spelen landbouwpolitiek en leefbaarheid van het platteland een belangrijke rol. Als TTIP er komt, zo voorspellen zwartkijkers, dan is dat het einde van het platteland zoals we het kennen, terwijl optimisten juist bloeiende landschappen en groeiende welvaart zien.

Maar hoe is het nou echt op het Europese platteland? Is het echt overal zo dynamisch als de discussie suggereert? Of zijn er ook plekken waar de tijd stiller staat? Mijn fotoproject “I call it home” onderzoekt de vitaliteit en het karakter van het Europese platteland in deze periode van oproer en snelle verandering.

Talks About Photography

Op Talks About Photography praat Francois over dit project. Waarom wil hij het platteland van Europa in kaart brengen? Wat zijn zijn bevindingen? Hoe pakt hij zo’n immens groot project aan?

Benieuwd naar het project van Francois én naar de andere 18 sprekers? Kom dan 3 september naar de 1e editie van Talks About Photography en laat je inspireren!

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”large” url=”http://www.angelcoaching.nl/product/t-a-p/” text=”Ik wil een kaartje! ” color_override=”#f6653c”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.