Spreker in de spotlights: Peter van den Doel

Sinds begin dit jaar is Peter van den Doel directeur van DuPho (Dutch Professional Photographers), de vereniging die opkomt voor de belangen van beroepsfotografen.

Carrière in de fotografiewereld

In 1982 begon Van den Doel zijn lange carrière in de fotografiewereld bij een internationaal fotopersbureau. Daarna werkte hij bij fotopersbureau Hollandse Hoogte en was hij directeur van Spaarnestad Photo. Bij DuPho staan de verdere professionalisering van de organisatie en de versterking van de positie van fotografen centraal.

‘Ik ben verliefd op de fotografie, ‘ zei hij bij zijn aanstelling in een interview met PhotoQ.

Fotograaf onder druk

In hetzelfde interview had hij het over de uitdagingen voor fotografen in de huidige tijd:

De positie van de fotograaf staat nog steeds onder druk. Er wordt meer dan ooit van fotografen gevraagd en het liefst voor minder geld. Voor veel fotografen is het moeilijk om een inkomen uit de fotografie te halen en je ziet dat steeds meer fotografen er een andere bron van inkomsten naast hebben.

Ontwikkelingen

De ontwikkelingen op de fotografie-markt staan niet stil. Niet alleen op technologisch gebied, maar ook op het gebied van marketing, acquisitie en jezelf in de markt zetten verandert er veel en in rap tempo. Dat vraagt niet alleen een flexibele houding, maar ook inzicht in wat er nodig is in de huidige markt. Hoe doe je dat? Hoe zorg je dat je als fotograaf aan kan blijven sluiten bij de markt?

Peter van den Doel hierover in hetzelfde interview:

De fotograaf van nu is een ambachtsman/vrouw, ondernemend, flexibel, kijkt over grenzen, ziet waar de verbindingen liggen met andere disciplines (crossovers) en speelt daarop in.
Maar vooral: leest de wensen van de klant en weet die wensen te vervullen of die wensen zo om te buigen dat de klant ‘meer waar voor zijn/haar geld krijgt’.
Dat moet je allemaal maar kunnen. Maar geeft ook kansen. En veel is te leren.

Peter van den Doel op T.A.P.

Van een insider als Van den Doel willen we op T.A.P. natuurlijk weten hoe hij denkt dat fotografen moeten omgaan met die druk. Wat is er de afgelopen jaren gebeurd en welke ontwikkelingen zijn er gaande? Gaat de fotografie een zonnige toekomst tegemoet nu we een beetje bekomen zijn van crisis en digitalisatie?

Wil je Peter van den Doel en de andere sprekers horen spreken en handvaten krijgen als fotograaf en ondernemer? Kom dan 3 september naar de 1e editie van Talks About Photography en laat je inspireren!

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”large” url=”http://www.angelcoaching.nl/product/t-a-p/” text=”Ik wil een kaartje! ” color_override=”#f6653c”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.