Robert Theunissen

Spreker in de Spotlights: Robert Theunissen

Robert is bladenmaker. Dat doet hij al een kleine twintig jaar; de laatste jaren als hoofdredacteur van SHUTR.photo. Een man die de fotografiewereld goed kent, een brede blik heeft en niet bang is om voor z’n mening uit te komen.

Robert

Roberts vader was fotograaf en als klein kind raakte Robert al gefascineerd door fotografie: “Mijn vader was mijn fotografische inspirator. Ik stond op mijn zesde al met hem in de donkere kamer en zag hem met zijn handen het licht kneden, afdrukken maken. Fascinerend. Ik herinner me dat het huis altijd vol lag met kranten waar foto’s op lagen te drogen.” (bron) Zelf had Robert niet de ambitie om fotograaf te worden, hij tekende liever, studeerde Nederlands en werkte als illustrator/ cartoonist. Ook maakte hij muziek voor radio- en televisiereclames en was een paar jaar radioverslaggever. In 2001 werd hij redacteur bij Focus. Eind 2011 begon hij met SHUTR.photo, waar hij hoofdredacteur is. Robert legt uit wat hij daar opwindend aan vindt. “Fotografie is de artistieke discipline waar je het beste over kunt praten en het meeste over kunt zeggen. Je kunt het over de werkelijkheid hebben die eraan ten grondslag ligt, de motieven van de maker, de avonturen die hij heeft beleefd om tot zijn beeld te komen en zijn attitude. Als dat nog niet genoeg is, kun je het ook nog hebben over techniek.”

SHUTR

SHUTR.photo is een magazine waarin het draait om beeld en inspiratie. In elk nummer staan negen lange portfolio’s en zes achtergrondartikelen over zaken die spelen in de wereld van de fotografie. “Met SHUTR concentreren wij ons op beeld dat meteen aanspreekt en niet te academisch of esoterisch is”, zegt Robert. “We presenteren fotografen die nog niet bekend zijn of in Nederland nog niet bekend zijn en proberen bewust talentenjager te zijn. Het is vaak een intuïtieve beslissing wat er gepresenteerd wordt. In elk nummer proberen we een brede selectie uit meerdere fotografische disciplines te laten zien. Daarbij ligt de nadruk op vrij werk met een eigen signatuur. Ik heb de afgelopen twintig jaar veel foto’s gezien, en denk dat ik enigszins kan beoordelen of het iets toevoegt aan wat er al is en of het op een bijzondere manier is gemaakt. Ik betrek ook anderen bij die selectie en hou mijn smaak vaak bewust op de achtergrond. Het gaat om echtheid en inhoud, maar de vorm is ook belangrijk, want dat is een interesse van onze doelgroep. Een talentvolle fotograaf is in staat om foto’s te maken die anderen opvallen en daarna raken. Dat is wat mij betreft het kwaliteitscriterium.” (bron)

Robert op #TAP2018

Op #TAP2018 praat Robert over beeldblindheid van fotobeschouwers en hoe je als fotograaf meer kans maakt om gepubliceerd te worden.

Meer weten over Robert of in contact komen met hem?

De site van SHUTR en Robert op LinkedIn.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.