Spreker in de spotlights: Chris de Bode

Het landschap voor fotojournalisten is de afgelopen jaren in rap tempo veranderd. Kranten en magazines geven er (veel) minder geld aan uit en er worden vaker fotografen uit de regio ingezet voor opdrachten.

chris de bodeChris de Bode

Chris de Bode is een fotojournalist die zich vooral richt op humanitaire affaires. Hij maakt al 20 jaar reportages in ontwikkelingslanden en conflictgebieden. Zijn werk wordt over de hele wereld geëxposeerd en gepubliceerd. Ook won hij diverse prijzen.

De wereld is kleiner geworden

Ook hij merkt dat zijn werkveld veranderd is: “De wereld is veel kleiner geworden. Door alle communicatiemiddelen die we hebben, kunnen we makkelijker met elkaar in contact komen. Niet alleen met digitale camera’s maar ook natuurlijk met telefoons en internet. De mensen die ik fotografeer zijn vele malen mondiger geworden. In de kleinste dorpjes in Afrikaanse landen is internet te vinden. Dat kan leiden tot situaties dat mensen het soms moeilijker vinden om gefotografeerd te worden, net als bij ons op straat. Facebook is soms je grootste vriend, maar ook de manier om met je ziel en zaligheid te koop te lopen. En daar houden mensen over het algemeen niet van. Dat is echt een wezenlijke verandering. Dat is maar één van de inhoudelijke veranderingen. Er zijn natuurlijk veel externe factoren die mijn werk beïnvloeden. Mijn opdrachtgevers hebben veel grotere netwerken gekregen. Ik heb daar zelf van harte aan meegeholpen. Veel fotografen komen nu uit de gebieden waar ik vroeger naartoe reisde. De groep getalenteerde fotografen uit bv het Afrikaanse contingent is groter dan ooit. Met name door het geven van opleidingen en workshops, die ik ook geef, is het niveau omhoog geschoten.”

Exodus from Panos Pictures on Vimeo.

Hoe kom je aan opdrachtgevers

Als je het account van Chris op Facebook een beetje in de gaten houdt, dan zie je dat hij heel veel onderweg is. Veel aan het werk dus. Ook bij hem zie je een verschuiving in opdrachtgevers, Chris werkt nu voornamelijk voor hulporganisaties: “Inmiddels heb ik wel een beetje naam gemaakt binnen de wereld van hulporganisaties. Het gaat er daar niet alleen om dat je goede fotografie kan leveren, maar ook dat je communicatieve vaardigheden sporen met wat er van je verwacht wordt. Ik spreek mijn talen en ben ook niet vlug in paniek. Je moet er een beetje “de mensch” voor zijn denk ik soms. Daardoor hoef ik niet heel veel acquisitie te plegen. Het is echter wel van heel groot belang dat ik mijn contacten goed onderhoud. Ik ga vaak bij ze langs en heb een netwerk gebouwd waar ook vriendschappen zijn ontstaan. Daarnaast organiseer ik fototentoonstellingen in een café en heb ik jaren een documentair fotofestival geleid. Dat heeft me enorm geholpen om te weten wat er speelt in de “fotowereld”.

T.A.P.

Op Talks About Photography komt Chris praten over hoe je je staande kunt houden als fotograaf in deze snel veranderende markt. Dat doet hij bijvoorbeeld zo: “Ik hou mijzelf staande door telkens creatieve oplossingen voor beeldvraagstukken te zoeken. En soms vind ik die ook. Daardoor blijf ik zichtbaar in de markt en blijven opdrachtgevers met mij werken.

Wil je meer weten of in contact komen met Chris?

De website van Chris

Chris op Facebook, TwitterLinkedIn en Instagram.

 

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”large” url=”http://www.angelcoaching.nl/product/t-a-p/” text=”Ik kom ook naar T.A.P.!” color_override=”#ffd33f”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.