Spreker in de Spotlights: Hans Withoos

Hans is al ruim 30 fotograaf. Een vliegende start na de kunstacademie, jaren van grote opdrachtgevers, maar ook -na een aantal jaar- een duidelijke keuze voor het maken van vrij werk. In zijn vrije werk smelten fotografie en schilderkunst samen, of zoals Hans het noemt het zijn ‘photographic paintings’. Hans is verhalenverteller, een romanticus. Het werk van Hans wordt vertegenwoordigd door galerie Eduard Planting, is op veel internationale beurzen te zien en is opgenomen in verschillende kunstcollecties en musea.

Hans en zijn werk

In een interview: “Ik houd van schoonheid. Mooie modellen, fantastische jurken en een fancy omgeving vormen het toneel voor mijn foto’s. Iedere foto is een theaterstuk waarin lelijke dingen worden omgevormd tot schoonheid. Wel is er plaats voor drama. Schuld versus onschuld, zwart tegen wit en goed tegenover fout. Ik werk graag met clichés, archetypes. Dat maakt mijn werk herkenbaar en toegankelijk De kwetsbaarheid van schoonheid vormt een rode draad door mijn fotografie.” en “De droomwereld in mijn hoofd vertaal ik naar beeld. Ik spiegel de kijker mijn ideale wereldbeeld voor. Niet de werkelijkheid. Geënsceneerd werk waar men in calvinistisch Nederland niet altijd warm voor loopt. Een eeuwige strijd. Net als het gevecht tegen de hokjesgeest.”

Withoos meets Withoos

Eén van de grote projecten waar Hans de afgelopen jaren mee bezig is geweest is “Withoos meets Withoos”, een fascinerende serie foto’s waarin de schilderijen van zijn voorvader Matthias Withoos dienen als uitgangspunt voor het maken van een nieuw werk. Het resulteerde onder meer in een zeer succesvolle tentoonstelling in Hoorn (waar Matthias Withoos gewoond en gewerkt heeft) en een prachtig boek. In een artikel over deze serie “Voor de serie Withoos meets Withoos voegde Hans Withoos stillevens en stadsgezichten van Matthias Withoos samen met eigentijdse, surrealistische beelden, vol bloemen, vissen, vogels en modellen. Het resultaat zijn fotografische beeldbewerkingen waarmee de fotograaf de 350 jaar overbrugt tussen twee vak- en bloedverwanten.”

Hans op #TAP2018

Op #TAP2018 praat Hans over waarom het zo ontzettend belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven als fotograaf. In een interview “In je vrije werk moet je handtekening zichtbaar zijn. Een zoektocht naar een eigen stijl die al begint in je studententijd. Eenmaal gevonden is dat wat je onderscheid van anderen. Dan maakt het niet meer uit wat je fotografeert. Het is herkenbaar als jouw werk.”

Wil je meer weten over Hans of in contact komen met hem?

De website van Hans en Hans op Instagram en Facebook.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.