Spreker in de Spotlights: Jeroen Swolfs

Jeroen fotografeerde 195 hoofdsteden, bracht daar twee boeken over uit en maakte er een grote, rondreizende tentoonstelling van. Geen alledaags project. Ook een project wat behoorlijk wat voeten in de aarde heeft gehad. Sterker nog, op een gegeven moment geloofde bijna niemand er meer in dat het hem zou lukken. Behalve Jeroen zelf. Op #TAP2017 komt Jeroen vertellen hoe hij het toch voor elkaar heeft gekregen. 

Jeroen Swolfs

Het idee begon als een wild plan. Op dat moment had Jeroen nog geen idee dat dit wilde plan hem de komende zeven jaar bezig zou houden en dat hij er alle landen in de wereld voor af zou reizen. Jeroen was fotojournalist en daardoor al veel in het buitenland. “Daardoor wist ik dat de media een onevenwichtig beeld brengen van het leven; alleen de hoogte- en dieptepunten. Op dat terras bedacht ik dat ik het gewone leven wilde laten zien. In alle landen van de wereld. De omvang van het project kon ik op dat moment nog niet overzien, maar ja, ik had een drankje op.” en “Met Streets of the World wil ik de overeenkomsten laten zien tussen verschillende mensen, landen en culturen. Het is een verhaal over hoop en verbondenheid. Het gaat steeds meer over ‘vreemdelingen’, ‘anders’, ‘eng’. Terwijl mensen in de hele wereld met dezelfde dingen bezig zijn: liefde, vriendschap, werk.” (bron interview)

Financiering

De financiering van dit project bleek een nogal ingewikkelde klus. Misschien ook wel logisch. Voor hetzelfde geld was het Jeroen niet gelukt en was het weggegooid geld geweest. Na jaren zoeken, leuren, praten, zeuren, de moed bijna opgeven vond hij een investeerder in de persoon van ondernemer Alex Mulder. Hij geloofde in de plannen van Jeroen en wilde het risico wel nemen.

Foto’s gemaakt, project blijft groeien

Inmiddels zijn de foto’s gemaakt. Kun je prints kopen, zijn er twee boeken verschenen, is er nog een boek op komst en is er een grote tentoonstelling ingericht in Zaandam. En, as we speak, is Jeroen bezig in Denemarken met het inrichten van dezelfde tentoonstelling. Een nogal groot en ambitieus project dus. Zo’n project waarvan de meeste mensen al snel zouden denken dat het een te wild plan is.

Wat hij verder nog wil bereiken met het project? “Als fotograaf en als mens gelooft hij dat het delen van zijn ervaringen nu belangrijker is dan ooit. Met de toenemende spanningen in de wereld is het bewaren van de vrede een grote opgave. Streets of the World kan hier een rol in spelen zonder politiek te worden. Het leven van alledag – dat eigenlijk niet zoveel verschilt waar ook ter wereld je bent – is de grote held van het project. Een absolute eye-opener die mensen dichter bij elkaar kan brengen.

#TAP2017

Op #TAP2017 komt Jeroen praten over hoe hij dit enorme project succesvol van de grond heeft gekregen. Wat heeft hij daarbij ingezet, wat heeft het hem gebracht? Hoe zoek je naar financiering voor een project als dit?

Wil je meer weten over Jeroen of in contact komen met hem?

De website van Jeroen en van Streets of the World en Streets of the World op Facebook.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.