Spreker in de Spotlights: Jeroen Toirkens

Jeroen Toirkens is documentair fotograaf, die bekend is geworden door een aantal grote projecten, zoals bijv. Nomadslife. Nu is hij bezig met het volgende grote project. Met Borealis wil Jeroen, samen met Jelle Brandt Corstius, de Boreale bossen in beeld brengen. Op #TAP2017 komt Jeroen praten over hoe je zo’n groot project succesvol van de grond krijgt.

Borealis in het kort

Op de website: “Niet alleen in het tropisch regenwoud staan bomen. Dertig procent van alle bomen staat in de boreale zone, een cirkel van voornamelijk naaldbomen die zich uitstrekt over Europa, Azië en Noord-Amerika. Deze Boreale-bossen, ook wel taiga genoemd, zetten op grote schaal koolstofdioxide om in zuurstof. Een gemiddelde boom produceert in honderd jaar genoeg zuurstof om een persoon twintig jaar van te laten ademen. En toch is minder dan twaalf procent van deze bossen beschermd gebied.

Fotograaf Jeroen Toirkens en journalist Jelle Brandt Corstius zullen voor Borealis die bossen bezoeken en op zoek gaan naar de verhalen en mensen in de bossen. Wie wonen hier? Hoe wonen ze? En hoe verhouden de inwoners zich tot het woud?” Het project bestaat uit 8 reizen in totaal, die in vier jaar tijd (2016-2020) worden gemaakt.

Want tussen droom en daad?

Een groot project dus. Misschien wel zo’n project waar veel andere fotografen voor terug zouden schrikken. Zo niet Jeroen. Hij heeft natuurlijk al eerder met Nomadslife een groot project gedaan, dus hij weet waar hij aan begint. En daarbij, hij vindt het juist fijn om een onderwerp op deze manier grondig uit te kunnen diepen. Het project wordt deels gefinancierd door een bijzondere vorm van crowdfunding. Voor dit doel is een houten cassette ontworpen: “De cassette is gemaakt van bijzonder berkenhout uit de taiga en bevat zeven vakjes. Na elke reis sturen wij u iets op dat met de reis te maken heeft. Dat kan een object zijn dat wij van de reis hebben meegenomen. Of het kan een exclusief essay zijn van Jelle, of een mooie print van Jeroen.” Er zijn 500 van deze cassettes gemaakt.

#TAP2017

Op #TAP2017 komt Jeroen praten over hoe je zo’n groot project succesvol van de grond krijgt. Wat de rol van een goed netwerk daarbij is. Hoe je aan financiering komt. Hoe belangrijk samenwerking is. Hoe je omgaat met sponsoring en je eigen (journalistieke) ethiek.

Wil je meer weten over Jeroen of in contact komen met hem?

De website van Jeroen en van Borealis

© foto Sonny Lensen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.