Spreker in de Spotlights: Lieke Anna

Lieke Anna fotografeert sinds haar 15e en is in 2011 afgestudeerd aan Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Lieke Anna fotografeert in opdracht en maakt vrij werk. Op #TAP2017 komt ze vertellen hoe je dingen (sponsoring bijvoorbeeld, of je werk in magazines) voor elkaar kunt krijgen. 

Lieke Anna

“Ik ben altijd gefascineerd geweest door dingen die geen visuele vorm hebben. Het geestelijke. Gedachten, gevoelens, emoties. En dat is tot op de dag van vandaag de basis van al mijn werk. In mijn derde studiejaar ben ik begonnen met zelfportretten schieten. Dit begon, omdat ik het eng vond anderen te vragen om voor me te poseren. Ik wilde ze niet teleurstellen als iets niet lukte. En als het zou mislukken bij een zelfportret, was dat helemaal niet zo erg. Nu doe ik nog steeds veel zelfportretten. Ik vind het heerlijk om alleen de natuur in te trekken met een plan en mijn rugtas. Even één zijn met de natuur, tot rust komen en creëren.”

Vertellen van verhalen

“Fotografie gaat voor mij over het vertellen van verhalen die ik in tekst moeilijk vind over te brengen. Creëren is voor mij een noodzaak. Ik kan niet zonder. Ook al zou niemand mijn werk interessant vinden, zou ik het nog steeds maken. Het mooiste compliment dat ik kan ontvangen over mijn werk, is dat het raakt. Dat het binnenkomt. Dat het precies was wat iemand nodig had die dag. Of dat men zich kan identificeren met het gevoel. Dat laat zien dat we allemaal door onze shit heen gaan en niet alleen zijn.”

Getting things done

De meeste fotografen hebben een wensenlijstje van dingen die ze graag zouden willen. Maar hoe ga je daarmee om? Hoe zorg je ervoor dat je wensen werkelijkheid worden? Lieke Anna “Het komt erop neer dat ik sinds twee jaar een stukje brutaler ben geworden en erachter ben gekomen, dat dingen je niet komen aanwaaien. Hoezeer mensen dit ook denken (afgaande op de dingen die je op je sociale kanalen post). Het is keihard werken, je bek opentrekken, vliegen en op je bek gaan. De start hiervan was toen ik wel eens gepubliceerd wilde worden en het helaas niet zo is dat de tijdschriften achter jou aan komen rennen voor een publicatie. Nee, je zult jezelf kenbaar moeten maken. En dus stuurde ik photoshop magazine een berichtje in 2013 met de fantastische boodschap dat zij een magazine hebben over photoshop, dat ik dat veel gebruik en ik dus een geschikte kandidaat was voor een publicatie. Na een gematigde response met een bedankje verwachtte ik er niks van. Maar een half jaar later lag het magazine in de winkel met een stel foto’s van mij erin! Inmiddels mag ik zeggen dat mijn foto’s in Photoshop Magazine, Zoom, SHUTR, Focus Magazine & NRC hebben gestaan.”

#TAP2017

Op #TAP2017 komt Lieke Anna praten over hoe je dingen voor elkaar krijgt. Ondanks eventuele angst en onzekerheid, waar ook zij last van heeft “Het is nooit makkelijk om achter iets aan te gaan. Om jezelf kwetsbaar op te stellen.”

Meer weten over Lieke Anna of in contact komen met haar?

De website van Lieke Anna

Lieke Anna op Facebook en Flickr

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.