Spreker in de spotlights: Linelle Deunk

Na een wetenschappelijke carrière gooide fotografe Linelle Deunk het roer volledig om. Ze wilde meer tijd besteden aan haar gezin en besloot te stoppen met haar werk. 

Vanuit een drive om wat plaatjes te kunnen bewerken startte ze een basiscursus fotografie. Al snel wist Linelle niet meer van ophouden. Ze ging naar de Fotoacademie en studeerde in 2010 af met eindproject Nestgeur.

Prijzenregen

Deze week werd bekend dat Linelle de prestigieuze prijs International Kontinent Photography Awards 2015 heeft gewonnen. De foto ‘Band of Brothers’ uit de serie ‘This world is (not) mine’ wordt beloond met een tweede plaats. Linelle viel al meerdere keren in de prijzen. Met de serie van Pien (Nestgeur) won Linelle de eerste prijs in de categorie ‘Portretten Series’ bij de Zilveren Camera 2010. In 2012 won ze de Zilveren Camera in de categorie ‘Portretten Enkel‘, met een  portret van Kunda en Tristan.

Volkskrant en netwerken

Linelle werd na haar afstuderen al snel gevraagd om voor de Volkskrant te fotograferen. Dat bleek een uitstekend platform voor meer bekendheid. Inmiddels heeft ze een solide netwerk opgebouwd en weten veel opdrachtgevers Linelle te vinden. In een interview met Focus verteld Linelle meer over haar drive, portretten en sterke voorkeur voor zwart-wit.

Ik heb een sterke voorkeur voor zwart-wit, omdat het dwingt eenvoudiger te kijken en meer tot de essentie te komen, en licht belangrijk is. Ik houd van de tijdloosheid van zwart-wit.

Water als basis

Met de documentaire serie ‘This world is not mine’ vraagt de fotografe aandacht voor het schoon water project Water for Mukono van de Marie-Stella-Maris Foundation’s in Oeganda. De fotoserie bestaat uit intieme zwart-wit foto’s, gemaakt rondom het gezin van Gertrude en hun landschappelijke omgeving. Linelle zegt, in een interview met de foundation:

Het was opvallend om te zien dat relatief eenvoudige en kleine dingen zo’n groot verschil maken; door middel van onderwijs, microkredieten en bewustwording van verantwoordelijkheden. Wat mij verbaasde was het feit dat water in feite zo veel meer is dan alleen water om te drinken.

en

Van te voren was ik wel gespannen over het tijdspad en de beloofde beelden, want je spreekt van te voren wel af om zowel documentair als autonoom werk te leveren. Het was hard en gericht werken; we bezochten veel verschillende gebieden van het project, Ik moest tussendoor veel wachten vanwege de Oegandese regenbuien en had daardoor beperkte droge periodes om te schieten. En het was vroeg donker. Maar dat wachten bracht me ook de ongeplande en mooie momenten, die ik anders niet had meegemaakt.

Talks About Photography

Op Talks About Photography vertelt Linelle over de documentaire serie die ze in Oeganda heeft gemaakt. Hoe gaat ze te werk, wanneer is een foto goed genoeg, hoe pakt ze een project aan?

Benieuwd naar het verhaal van Linelle? En naar de andere 18 sprekers? Kom dan 3 september naar theater Kikker, voor de eerste editie van Talks About Photography.

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”large” url=”http://www.angelcoaching.nl/product/t-a-p/” text=”Ik wil een kaartje! ” color_override=”#f6653c”]

Featured Image: © maaike danz

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.