Spreker in de Spotlights: Roel Rozenburg

Roel Rozenburg fotografeerde zo’n 25 jaar politiek Nederland. Hij heeft een eigen uitgeverij (voor fotoboeken) en ruim een jaar geleden startte hij met ‘Hollandse Beelden’. Op #TAP2017 geeft hij een kijkje achter de schermen bij Hollandse Beelden. 

Roel Rozenburg

Roel fotografeerde van 1987 tot 2012 de politiek in Nederland. Begonnen bij Trouw, maar hij ging al snel voor het NRC werken. Daarnaast werkte hij ook voor voor Elsevier en Vrij Nederland. De politieke fotografie werd steeds meer aan banden gelegd, geregiseerd en daardoor minder interessant. Eén van de redenen waarom Roel zijn camera aan de wilgen heeft gehangen. Roel is niet alleen fotograaf, hij geeft ook – met uitgeverij Hannaboek –  fotoboeken uit voor bedrijven, overheid, organisaties en particulieren.

De geboorte van Hollandse Beelden

Eigenlijk is Hollandse Beelden ontstaan vanuit een behoefte van Roel zelf. Hij had een fotoserie gemaakt over zijn blinde buurman Jan en kon die nergens kwijt. Het idee om zelf een tijdschrift uit te geven, ontstond snel, ook omdat er steeds minder plek is voor mooie beeldreportages. In een interview: “Er zijn geen bladen of kranten meer die nog veel ruimte hebben om mooie beeldreportages te publiceren”, zegt initiatiefnemer en hoofdredacteur Roel Rozenburg, zelf jarenlang politiek fotograaf van NRC Handelsblad. “Een krant wijdt er nog af en toe een dubbele pagina aan en het wordt her en der op internet gezet, maar dat is toch anders.” Het blad bleek een succes en is inmiddels aan z’n 2e jaargang begonnen.

Hollandse Beelden

Op de site “Hollandse Beelden toont de Nederlandse documentaire en nieuwsfotografie in al zijn facetten. Nederland heeft een rijke geschiedenis aan bekende documentaire- en nieuwsfotografen, een onmetelijke collectie bij Hollandse Hoogte en het Nationaal Archief, ‘oude’ fotografen met een staat van dienst en dito verhalen en genoeg jong talent. Hollandse Beelden laat zien dat fotografie niet alleen een vak is, maar ook betrokkenheid, bewondering, relativering en creativiteit. Maar bovenal liefde voor die Nederlandse foto.”

#TAP2017

Op #TAP2017 komt Roel Rozenburg praten over Hollandse Beelden. Hij geeft een kijkje achter de schermen en laat zien dat print helemaal niet dood is, maar dat er nog steeds ruimte is voor bladen die een niche bedienen. Roel “We zullen altijd wel een niche blijven; De Muur en Hard Gras zijn ook geen Libelle en Linda. Maar het zijn wel bladen die al jaren bestaan. Er is een kleine groep liefhebbers die dat leuk vindt. Hard Gras is ook ooit ontstaan uit wat mensen die zeiden: we gaan dat blad gewoon maken.”

Meer weten over Roel of in contact komen met hem?

De website van Roel en van Hollandse Beelden en Hollandse Beelden op Facebook en Instagram.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.