Spreker in de Spotlights: Romi Tweebeeke

Romi Tweebeeke studeerde in 2014 af met haar serie (en boek) over Cis & Mien, een eeneiige tweeling van 89 jaar. Ook daarna bleven bejaarden haar belangrijkste onderwerp. Bij haar projecten zet ze altijd al in een vroeg stadium social media in. Om op die manier een community te bouwen en mensen te betrekken. Op #TAP2017 komt ze praten over hoe ze dat doet en wat het haar oplevert.

Waarom ouderen?

Romi in een eerder interview: “In de media zien we met name negatieve berichten: zorginstellingen sluiten, bezuinigingen in de zorg, ziektes, de aftakeling etc. De beeldvorming over ouder worden is niet al te best en dat is eigenlijk jammer. Over het algemeen willen we allemaal wel ouder worden, maar liever niet ouder zijn. Lastig, want de eerste baby die 130 gaat worden is al geboren. De feiten liegen er niet om. Door positieve verhalen te fotograferen met een vleugje humor laat ik ook de jongere generatie anders kijken. Ik wil een bijdrage leveren aan een genuanceerder beeld van het ouder worden.”

Over haar werkwijze “Ik werk heel observerend, als een vlieg aan de wand manoeuvreer ik mij door een ruimte. Het is fijn dat mensen op een gegeven moment niet meer door hebben dat ik er ben. Ik zal niet snel, of eigenlijk nooit een situatie regisseren. Hier voel mij ik mij niet prettig bij. Ik hou van verhalen die ‘echt’ zijn. Verder omarm ik lelijkheid. In zorginstellingen bijvoorbeeld is er altijd slecht licht. Ik zie het dan als een uitdaging om binnen dit slechte licht toch een bepaalde schoonheid neer te zetten. Je zult mij nooit met lampen zien sjouwen en sets zien opbouwen.”

Social media

Romi is vooral heel actief op Facebook. Met Cis & Mien heeft het haar heel veel opgeleverd om in een vroeg stadium al mensen te betrekken bij het project. Elke week schreef ze bijvoorbeeld een klein verslag van wat er die week was gebeurd. Ook bij latere projecten heeft ze dat op die manier gedaan. Zo groeide de groep betrokken volgers. Wat natuurlijk niet alleen fijn is, maar zakelijk gezien ook oplevert als bijvoorbeeld crowdfunding of verkoop om de hoek komt kijken.

#TAP2017

Op #TAP2017 komt Romi praten over haar projecten en vertelt hoe ze social media inzet om een grote groep betrokken volgers te krijgen. Wat het haar zakelijk gezien oplevert en waarom je niet ‘bang’ moet zijn je werk te laten zien op social media maar juist de mogelijkheden moet omarmen.

Wil je meer weten over Romi of in contact komen met haar?

De website van Romi en Romi op Facebook en Twitter

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.