Sprekers 2016

De 14 sprekers van T.A.P. zijn fotografen en andere experts uit het fotografieveld met een interessant en inspirerend verhaal. Ze geven tijdens T.A.P. een kijkje achter de schermen en delen hun ervaringen. Elke spreker krijgt 10 tot 15 minuten om zijn of haar verhaal te vertellen.

Ilse Wolf

Ilse Wolf

Ilse (24) heeft 2 jaar fotografie gestudeerd in Antwerpen en is daarna naar het AKV St. Joost gegaan. Al tijdens haar studie won ze een prijs “for being the most enterprising student”, tijdens haar studie was ze dan ook al voor zichzelf begonnen omdat er teveel opdrachten binnenkwamen om het er een beetje bij te doen. Ilse werkt voor veel verschillende opdrachtgevers en is daarnaast heel actief op social media. Ilse heeft ook een andere kant. Voor haar boek ‘Weather Permitting’ bracht ze twee maanden door op een bijna onbewoond eiland voor de kust van Wales. Zonder telefoon en zonder social media.

Op T.A.P. komt Ilse praten over haar boek, social media en het belang van echtheid.

De website van Ilse en Ilse op Facebook, Twitter en Instagram.

@Patricia Steur

Rudi Huisman

Mijn liefde voor beelden (schilderijen) en fotografie is er eigenlijk altijd wel geweest, de laatste 10 jaar ben ik me steeds meer in portfotografie gaan verdiepen. Gezichten kunnen een verhaal op zich vertellen, detail, licht, compositie en kleur vind ik daarbij erg belangrijk.

Mijn specialisme is portretfotografie, zowel studioportretten maar ook straatfotografie. Ik vind het heerlijk om alleen de stad in te gaan en dan te zoeken naar beelden. Op het moment werk ik daarvoor steeds vaker met klassieke camera’s uit de jaren 60 en 70.

Rudi komt praten over het belang van netwerken, zowel off- als online, en het bouwen van een community.

De website en Facebook van Rudi[/vc_column_text][/vc_column]

petra van vliet

Petra van Vliet

Na een tijd als fotograaf gewerkt te hebben voor theater en magazines, kwam Petra van Vliet erachter dat de manier van werken niet bij haar paste.

Ze ging onderzoek doen naar de reden waarom het voor mensen zo lastig is om gefotografeerd te worden en kwam met een nieuwe manier van fotografie op de markt: de Powershoot. Fotografie is voor haar een middel geworden om mensen van camera-angst af te helpen en te werken aan een positiever zelfbeeld. Ze geeft trainingen aan coaches en fotografen en binnen bedrijven gebruikt ze het concept bij teambuilding.

Petra komt op T.A.P. praten over hoe je van een idee een bedrijf maakt.

De website van Petra en Petra op Facebook en Twitter

chris de bode

Chris de Bode

Chris de Bode is fotojournalist. Hij raakte geïnteresseerd in fotografie tijdens een vorige carrière als kliminstructeur. Na een trip naar Palestina besloot hij zich volledig te focussen op humanitaire issues. Inmiddels heeft hij in zo’n 70 landen reportages gemaakt. Hij gaat bij zijn werk altijd op zoek naar bijzondere invalshoeken. Zijn opdrachtgevers zijn vaak hulporganisaties die hem op pad sturen. Daardoor werkt hij erg veel in vaak lastige gebieden in het buitenland. Maar Chris werkt niet alleen in het buitenland, op dit moment is hij bijvoorbeeld bezig met het fotograferen voor een boek over solidariteit in Nederland.

De website van Chris en Chris op Facebook, LinkedIn en Instagram

Anaïs Lopez

Anaïs Lopez

Documentaire fotograaf, verhalenverteller en medeoprichter van Docking station.

Anaïs López (NL) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag en aan AKV/St. Joost in Breda (Nederland). Ze combineert het werken in opdracht voor verschillende kranten en tijdschriften met het maken van haar eigen langdurige fotodocumentaires. Haar werk is over de hele wereld tentoongesteld, van Parijs tot New York. Haar projecten hebben verschillende nominaties en prijzen gewonnen, waaronder de Dutch Doc Award. Haar werk is in vele media verschenen, waaronder nrc.next en HP/de Tijd. Anaïs is ook medeoprichter van Docking Station, een nieuw fotografieplatform in Nederland voor verhalen vertellende fotografie met een AIR programma in Amsterdam.

Zij gelooft sterk in samenwerkingsverbanden en in het delen van haar netwerk, haar expertise en haar ideeën. Het doel van Docking Station is om visuele verhalenvertellers te verbinden, inspireren, ondersteunen en uit te dagen om geweldige verhalen te maken en die verhalen ook een verschillend publiek te bereiken.

Anaïs komt praten over hoe je geld kunt vinden voor je projecten.

Website van Anaïs en de site van Docking Station.[/vc_column_text]

Ronald de Jong TAP

Ronald de Jong

Begon op zijn 46e met het leren van alle ins en outs van het fotograferen. Voor het eerst kreeg iets hem zo te pakken, dat het zijn dagen begon te beheersen. Na een grafische carrière werkt hij nu zelfstandig en maakt portretten en reportages. Hij houdt ook van straatfotografie.
Ronald komt praten over zijn meest recente project waarbij hij mensen heeft gefotografeerd die het aandurfden om kwetsbaar voor zijn camera te verschijnen. Dit leverde mooie gesprekken en kwetsbare foto’s op. Door dit project te tonen in zijn online magazine ‘EvenBEELD’ probeert hij opdrachtgevers te vinden die niet zomaar een fotograaf nodig hebben, maar die meer betrokkenheid en diepgang in fotografie willen.

De website van Ronald en Ronald op Facebook, Twitter en Instagram

Allard 4548

Allard de Witte

Allard de Witte fotografeert sinds 2009 kinderen met het Foetaal Alcohol syndroom (FAS). Als je FAS hebt, ben je geestelijk en lichamelijk beschadigd door het alcoholgebruik van je moeder tijdens de zwangerschap. Met zijn fotoserie won de fotograaf meerdere prijzen in de Zilveren Camera wedstrijd. Wat begon als een zuiver journalistiek project, is uitgemond in een grote campagne met verschillende onderdelen die elkaar aanvullen en versterken: een (foto)boekpublicatie, website (www.fasproject.nl), participatie- en maatjesproject, landelijk rondreizende fototentoonstelling en een multimediapresentatie: Het FAS-Project. Het leverde veel media-aandacht op.

Om het FAS-project mogelijk te maken richtte Allard samen met journalist Joost Bos in 2013 Stichting Het Witte Bos op. Na FAS volgden meer multimediale projecten op het snijvlak van journalistiek, kunst en maatschappij.

Projecten van Het Witte Bos bestaan altijd uit verschillende activiteiten om de impact zo groot mogelijk te maken. Daarvoor werkt de stichting samen met maatschappelijke organisaties, overheid of instellingen. Zo kan een onderwerp landen waar het nodig is. Bij alle projecten staat het persoonlijke perspectief centraal. Dit heet impact storytelling.

Op TAP komt Allard vertellen hoe hij dit soort omvangrijke projecten aanpakt en in de markt zet.

De website van Allard en Allard op Facebook

Armando Ello

Armando Ello

Armando Ello is afgestudeerd als fotograaf in 2004 op het Technisch College Ede en liep stage bij een interieur studio en een architectuur fotografe. Na de opleiding begint hij parttime een bedrijf en start met fotograferen voor magazines en vakbladen. Sinds 2008 werkt hij fulltime als fotograaf, voor steeds grotere opdrachtgevers zoals Mitsubishi, KPMG, T-Mobile, Multicycle of voor klanten van reclamebureaus. Daarnaast is hij parttime trainer bij Nikon en geeft hij les op een particuliere fotografie-opleiding. Inmiddels filmt Armando ook. In 2014 is hij een videobedrijf gestart met 2 compagnons.

Armando blogt regelmatig over de Indische cultuur en is ook fotografieprojecten begonnen over dit onderwerp. Dit jaar heeft hij in eigen beheer een boek uitgegeven over de Indische identiteit ‘Hoezo Indo‘.

Op T.A.P. komt Armando over dit project praten: hoe pak je het uitgeven van een boek aan en hoe zorg je voor een succesvolle crowdfunding?

De website van Armando en Armando op Facebook

Roy Soetekouw

Roy Soetekouw

Naast zijn commerciële werk als fotograaf, maakt Roy autonoom werk dat op verschillende plekken geëxposeerd werd. In zijn autonome werk is de mens altijd het centrale thema, binnen een geënsceneerd beeld. Zijn werk kenmerkt zich door met veel toegevoegd licht een sfeer en een verhaal neer te zetten.

Afgelopen jaren merkte hij dat hij de lat zo hoog had gelegd, dat experimenteren en proberen erbij inschoot. Met het project OPEN begint hij elke week een nieuw project, dat hij vervolgens in een zestal magazines deelt. Hiermee wil hij inzicht geven in zijn creatieve proces. Niet alleen om op die manier een stok achter de deur te hebben, maar ook om op zoek te gaan naar de dingen die hij echt wil maken.

Op T.A.P. komt Roy praten over zijn project OPEN en wat hem dat opgeleverd heeft.

De website van Roy en Roy op Facebook en Instagram.

Jannemarein Renout

Jannemarein Renout

Jannemarein is beeldend kunstenaar, waarbij ze fotografie en een scanner gebruikt om haar beelden te maken. Op de site van haar galerie staat: “Haar doorlopende project SCAN2400 legt de dynamische Nederlandse luchten vast met een scanner die wordt blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. De titels van de werken verwijzen naar deze specifieke omstandigheden: ‘Time to take shelter’ bijvoorbeeld. Terwijl onregelmatig licht de enige houvast is voor haar scanner, zorgen beweging en tijd voor Renout’s mooie, abstracte beelden. De lage horizon geeft de elementen van wind, wolken en zon de vrije hand zodat het toeval het resultaat van het werkproces bepaalt.” Jannemarein studeerde in 2014 af aan de Rietveld academie, daarvoor heeft ze rechten gestudeerd en 12 jaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie gewerkt.

Op T.A.P. komt Jannemarein praten over de vaak wat moeilijke relatie tussen autonoom werk maken en jezelf profileren.

De website van Jannemarein en de website van galerie Bart

xaviera

Xaviera Ringeling

Contentspecialist, strateeg, docent contentstrategie, spreker, publisher, blogger.

Xaviera werkt sinds 1998 online: van webdesign, tot web development. Van meer technisch, naar front end. Nu houdt ze zich bezig met marketing en content en alle plekken waar die samenkomen.

Altijd veel plezier gehad in de uitvoering, maar inmiddels ook ervaren in management, inrichting organisatie en strategie. Ze is goed in het leggen van de verbinding tussen techniek en communicatie, maar ook in het leggen van stevige fundamenten in de organisatie voor de specialisten in mijn teams.

Persoonlijk: enthousiast, te veel energie, kritisch, eye on the prize, hilarisch.

Xaviera komt op T.A.P. praten over contentmarketing.

Haar eigen website en de website van ContentCollective. Xaviera op Twitter.

© Anne van den Boogert

Daphne Wageman

Daphne is al van jongs af aan bezig met beeld en met de vraag hoe ze het beste het beeld dat ze in haar hoofd heeft, vast kan leggen. Zelf schrijft ze “The capturing of emotion and feeling is an important aspect of my style of photography. I strive to capture the subject with respect and integrity, while yielding a serene ambience.” Daphne heeft onder meer een serie portretten gemaakt van mensen die slechtziend zijn (of worden) en is daarnaast gespecialiseerd in dryplate fotografie.

De website van Daphne en Daphne op Facebook en Instagram.

Ronals Schmets

Ronald Schmets

Ronald is zowel fotograaf als galeriehouder. Een man met uitgesproken meningen, die gepassioneerd kan vertellen over zijn werk en ideeën. Op T.A.P. komt Ronald praten over de fotografiemarkt in Nederland. Wat gaat er goed, wat gaat er niet goed. Hoe moet je je als fotograaf bewegen op deze markt.

De website van Sophie Maree en van Ronald zelf

De galerie op Facebook en op Instagram

Bas van Beek

Bas van Beek

Bas van Beek is CEO bij Hollandse Hoogte en heeft een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van foto-agentschappen. Hij kent de ins en outs van de fotografiewereld en is niet bang om zich uit te spreken. Een man met een visie. Een man ook die als geen ander snapt dat je met de markt mee moet bewegen, dat het geen zin heeft je druk te maken over de dingen die veranderen. Die veranderen namelijk toch wel.

Bas zal op Talks About Photography praten over de markt voor fotografen in Nederland.

Hollandse Hoogte en Bas op Linkedin.