Sprekers 2017

De 15 sprekers van Talks About Photography zijn fotografen en andere experts uit het fotografieveld met een interessant en inspirerend verhaal.

Ze gaven tijdens #TAP2017 (op 3 sept. in Utrecht) een kijkje achter de schermen en deelden hun ervaringen. Elke spreker kreeg 15 minuten om zijn of haar verhaal te vertellen.

Thijs Heslenfeld

Journalist en tekstschrijver Thijs Heslenfeld (1965) besloot tien jaar geleden zijn hart te volgen en verder te gaan als fotograaf. Nu verzorgt hij workshops waarin hij deelnemers laat ervaren dat meer contact met jezelf en de wereld om je heen een veel betere manier is om mooiere foto’s te gaan maken dan een nieuwe camera. En diep in de Afrikaanse bush laat hij Nederlanders 1-op-1 ervaren hoe het is om volledig op jezelf aangewezen te zijn op plekken waar de natuur het nog helemaal voor het zeggen heeft.

Op #TAP2017 komt Thijs praten over de 6 boeken die hij in eigen beheer heeft uitgegeven en waarvan hij maar liefst 26.000 exemplaren heeft verkocht.

De website van Thijs en Thijs op Facebook, LinkedIn en Twitter

Mirjam Appelhof

Autodidact, beeldend kunstenaar en fotograaf sinds 2010. In een interview zegt ze “Het fototoestel gaf me een enorme vrijheid me te vertalen, en ik ging dan ook op onderzoek uit. Het is het eerste in mijn leven wat ik weerstandloos doe, waarin het lijkt of het “vanzelf“ gaat. De processen te onderzoeken vind ik heerlijk en mezelf uit te blijven dagen me telkens te blijven verbeteren is een enorme drive binnen in mezelf. Ik heb geen les gehad maar heb me alles eigengemaakt. Ik ben dankbaar dat ik mijn weg heb mogen vinden.”

Op #TAP2017 komt zij praten over hoe je, voorbij kaders en regels, pas echt creatief kunt zijn.

De website van Mirjam en Mirjam op Facebook en Instagram

Jeroen Swolfs

Jeroen reisde in zeven jaar tijd naar 195 hoofdsteden van de wereld om foto’s te maken van het straatleven en verhalen te verzamelen. “Met zijn 195 straatfoto’s uit 195 landen wil Swolfs een positief beeld geven van de wereld. Een beeld dat weliswaar heel anders is dan de grimmige taferelen waar we in de media mee worden doodgegooid, maar dat volgens hem minstens zo reëel is.” Het project resulteerde in een aantal boeken, een grote tentoonstelling en een documentaire.

Op #TAP2017 komt Jeroen praten over hoe je zo’n groot project aanpakt en dat je vooral door moet gaan waar iedereen opgeeft.

De website van Streets of the World en Streets of the World op Facebook

Rik Blokland

Is ruim 20 jaar actief in de reclame met art direction, (web)design, crossmediaal concept, creative direction en creatieve strategie.

Hij komt op #TAP2017 als praten over wat criteria zijn om voor een bepaalde fotograaf te kiezen, over het belang van een goed portfolio en over de vrijheid die je al dan niet hebt als fotograaf om invulling te geven aan een opdracht.

De website van Rik en Rik op Facebook en LinkedIn

Marlike Marks

Marlike is documentair fotograaf. Vorig jaar vertrok ze, na een zeer succesvolle crowdfundingsactie, met partner richting India met als doel daar een zeer persoonlijke serie te maken. Het liep helaas anders. India hebben ze nooit gehaald en de serie is er niet gekomen. Toch kijkt Marlike met een positief gevoel terug op de reis en alles wat daaromheen is gebeurd.

Op #TAP2017 komt Marlike praten over wat je kunt leren van ‘mislukkingen’ en wat het je oplevert om je kwetsbaarheid te laten zien.

De website van Marlike en Marlike op Facebook en Instagram

© Janneke Nooij

Rein Kooyman

Van ‘enfant terrible’ op school tot succesvol fotograaf die de hele wereld over reist voor z’n fotografie. Op het moment bijv. reist hij mee met de tournee van dj Hardwell. In een interview voor Kiekie “Ik zie mezelf als commercieel documentair fotograaf. Ik ben een combi van beiden. Ik kan heel geregisseerd werken maar in mijn vrije werk is dat vaak helemaal niet het geval. Iets puurs fotograferen wat echt uit jezelf komt, waar je gevoel in kan leggen. Dat vind ik belangrijk.”

Op #TAP2017 komt Rein praten over hoe hij gekomen is waar hij nu is. Door kei- en keihard te werken en alles aan te pakken wat er op je pad komt.

De website van Rein Rein op Facebook en Instagram

© Mart Boudestein

Roel Sandvoort

Roel Sandvoort was financieel directeur en mede-oprichter van Hollandse Hoogte. Zo’n 1,5 jaar geleden heeft hij daar afscheid genomen en is hij een (pop up) galerie gestart. Met werk van Nederlandse topfotografen, zowel van nu als van vroeger. “Onze galerie biedt een interessante mix van vrij werk en documentaire fotografie uit de 20ste en 21ste eeuw. Wij vertegenwoordigen een aantal historische collecties, waaronder het Maria Austria Instituut, het Nederland Foto Museum en het Stadarchief Amsterdam.”

Op #TAP2017 komt Roel o.a. praten over wanneer een fotograaf interessant is voor een galerie en hoe de samenwerking tussen galerie en fotograaf eruit ziet.

De website van Sandvoort Gallery en de Sandvoort Gallery op Facebook en Instagram.

Jeroen Toirkens

Jeroen Toirkens is sinds 1995 fotograaf en filmmaker. “He focuses on social documentary photography and slow-journalism and has published extensively in national and international newspapers and magazines.” Na een aantal bijzondere projecten, zoals bijv. Nomadslife, is hij nu bezig met het project Borealis. “Niet alleen in het tropisch regenwoud staan bomen. Dertig procent van alle bomen staat in de boreale zone, een cirkel van voornamelijk naaldbomen die zich uitstrekt over Europa, Azië en Noord-Amerika. Deze Boreale-bossen, ook wel taiga genoemd, zetten op grote schaal koolstofdioxide om in zuurstof. Een gemiddelde boom produceert in honderd jaar genoeg zuurstof om een persoon twintig jaar van te laten ademen. En toch is minder dan twaalf procent van deze bossen beschermd gebied. Fotograaf Jeroen Toirkens en journalist Jelle Brandt Corstius zullen voor Borealis die bossen bezoeken en op zoek gaan naar de verhalen en mensen in de bossen. Wie wonen hier? Hoe wonen ze? En hoe verhouden de inwoners zich tot het woud?”

Op #TAP2017 komt Jeroen praten over Borealis. Hoe zorg je ervoor dat zo’n groot project slaagt en van de grond komt?

De website van Jeroen en van Borealis. En Borealis op Facebook.

Brett Florens

Brett Florens is een fotograaf die op meerdere gebieden werkzaam is en die zich vooral toelegt op high end fotografie in mode, bruiloften en editorials. “Photography for me is an enigma. I fell into this career by a fortunate accident. Statistics will tell that only 13% of people worldwide will find the job that they love. Photography is my passion. This is my purpose. I strive every day to become better and I love the journey. Photography has allowed me to travel the globe sharing pivotal milestones and personal events with people who entrust me to capture these priceless memories and allow me to tell their story my way.”

Op #TAP2017 komt Brett praten over hoe je het als fotograaf aan moet pakken als je als high end fotograaf wilt werken.

De website van Brett en Brett of Facebook en Instagram.

Alex Timmermans

Alex Timmermans is auto-didact met een grote voorliefde voor oude, ambachtelijke fotografische technieken. Hij heeft zich toegelegd op de Wet Plate fotografie, die hij voornamelijk toepast op vrij werk. “You can’t get any closer to a photographic process itself while working on wet plate photography.”

Op #TAP2017 komt Alex praten over wat je als fotograaf moet doen als je succesvol wilt zijn met het maken van vrij werk.

De website van Alex en Alex op Facebook en Instagram.

Lieke Anna

Lieke Anna maakt zowel vrij werk als werk in opdracht. Over haar vrije werk schrijft ze “Telling stories through imagery, Lieke Anna explores the conceptual way of creating and storytelling through her work. Creating from within and evoking emotions of the viewer to show that vulnerability is a strength.”

Op #TAP2017 komt Lieke Anna praten over hoe je dingen gedaan krijgt. Hoe zorg je voor publicaties, sponsoring, samenwerkingen en naamsbekendheid?

De website van Lieke Anna en Lieke Anna op Facebook en op Flickr.

Jimmy on the Run

Jimmy on the Run fotografeert veel en graag op de straat. Daarnaast werkt hij als modefotograaf en probeert hij die twee werelden met elkaar te verbinden. “De hoofdreden voor mij is dat ik hou van naar kleding kijken en naar de outfits van mensen. Op een gegeven moment ben ik mensen gaan benaderen met verschillende kledingstijlen, nu fotografeer ik ook veel voor nieuwe start ups. Ik wil de ervaring die ik op straat heb opgedaan mixen met mijn modewerk.”

Op #TAP2017 komt Jimmy on the Run praten over investeren (in tijd) in jonge mode-ontwerpers om met hen mee te groeien in de loop der jaren.

De website van Jimmy en Jimmy op Facebook en Instagram.

Romi Tweebeeke

Romi Tweebeeke studeerde in 2014 af aan de St. Joost in Den Bosch. Ze is gespecialiseerd in reportage/documentaire fotografie en maakt zowel vrij werk als werk in opdracht. Ze heeft zich gespecialiseerd in fotografie van ouderen, eigenlijk al haar projecten gaan over ouderen. Bijv. het verhaal van Cis & Mien, dat uiteindelijk resulteerde in een boek. Zelf zegt ze hierover “Door positieve verhalen te fotograferen met een vleugje humor laat ik ook de jongere generatie anders kijken. Ik wil een bijdrage leveren aan een genuanceerder beeld van het ouder worden.”

Op #TAP2017 komt Romi praten over wat social media voor haar vrije projecten betekent.

De website van Romi en Romi op Facebook en op LinkedIn.

Roel Rozenburg

Roel Rozenburg werkte 25 jaar als politiek fotograaf, onder meer voor Trouw, Elsevier, Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Daarnaast is hij uitgever van Hannaboek, een Haagse uitgeverij gespecialiseerd in kwalitatief hoogwaardige fotoboeken. En is hij de oprichter en hoofdredacteur van het magazine ‘Hollandse Beelden’. “Het magazine, ontstaan omdat het er niet was terwijl er zoveel te zien is. Klassiek, gedegen, zonder opsmuk. Een blad van kijken en terugkijken. Hollandse Beelden laat zien dat fotografie niet alleen een vak is, maar ook betrokkenheid, bewondering, relativering en creativiteit. Maar bovenal liefde voor die Nederlandse foto.”

Op #TAP2017 komt Roel praten over ‘Hollandse Beelden’. Meer info volgt nog.

De website van Roel en van Hollandse Beelden

Khalid Amakran

Khalid is een fotograaf uit Rotterdam, die zich voornamelijk richt op portretten en op het fotograferen van jonge mensen. “For the past few years young people have been the most interesting to photograph. They’re full of ambition, strong emotions and beliefs. But most important of all: they’re not scared to dream big.”

Op #TAP2017 komt hij praten over hoe je je fotografische stem door laat klinken in je werk, waardoor je een sterk merk bouwt en je commercieel werk kunt maken dat dicht bij je vrije werk staat.

De website van Khalid en Khalid op Facebook en Instagram